maanantai 8. kesäkuuta 2009

PÄÄSIÄINEN JA HELLUNTAI

Pääsiäinen ja helluntai ovat molemmat raamatullisia pyhiinvaellusjuhlia.
Niiden välillä on luonnollisestikin vahva yhteys. Pääsiäinen muistuttaa ennen kaikkea siitä, että tie Jumalan valtakuntaan kulkee Karitsan vuodatetun veren kautta. Paavali kirjoittaa, että Kristus, pääsiäislampaamme, on teurastettu ja meidät on siten vapautettu synnistä ja sovitettu Jumalan kanssa. Helluntai taas muistuttaa meitä Jumalan valtakunnan voimasta. Tämä voima on Jumalan sanassa ja Hänen Henkensä täyteydessä. Meidän tulee ravita itseämme Jumalan sanalla ja saada yllemme Jumalan Henki (Luuk. 24:49, Apt. 1:4-5 ). Tämä kaikki tarkoittaa kolmea asiaa.
Esgatologian välttämättömyys
Messiaan täytyy tulla toisen kerran vastaamaan siihen, miten me olemme vastanneet Hänen kuolemaansa, hautaamiseensa ja ylösnousemukseensa.
Näin Paavali totesi saarnatessaan Ateenassa: "Jumala on tuomitseva maanpiirin sen miehen, Kristuksen Jeesuksen, kautta, joka on noussut kuolleista" (Apt. 17:30-31; Hepr. 9:28 ). Lyhyesti sanottuna maailma ei voi nyt puolustaa itseänsä, vaan sen täytyy kohdata Jeesus Nasaretilaisen väitteet.
Soteriologian välttämättömyys
Se, että Kristuksessa Jumala kuoli maailmansa puolesta, tarkoittaa sitä, että meissä olevan synnin voi ja se pitää voittaa Jumalan voimalla, joka tekee meissä työtään ( 2 Piet. 1: 2-3 ). Tämä voima on kaikkia maailman voimia suurempi ja voi voittaa meidän vääryytemme. Meidän täytyy kuitenkin ottaa voima itsellemme.
Emme siis odota , että Jumala Kristuksessa tekisi työtään meissä, vaan luotamme Pyhän Hengen tekevän työn, kun tottelemme Jumalan sanaa. Kuuliaisuus on portti Pyhän Hengen voimaan. Siksi Paavali sanoo, että meidän tulee panna pois vanha ihmisemme ja pukea päällemme Kristus, ( Ef 4.:20-24 ). Emme saa syntiä "hangattua pois" esimerkiksi rukoilemisella , vaan toimimalla Jumalan Sanan mukaan.
Vastuun välttämättömyys
Raamatun suuret pyhiinvaellusjuhlat on alunperin annettu Israelille. Ne kuuluvat Israelille, tai niin kuin Paavali kirjoittaa Room. 15: 27 :ssä, me olemme tulleet osallisiksi Israelin hengellisistä aarteista. Jumala on osoittanut meille laupeutta (Room. 15:9) ja tuonut meidät rakkautensa juhlataloon Israelin kansan kautta.
Pääsiäinen, helluntai ja lehtimajanjuhla kuvaavat kaikki hyvin sitä, miten Jumalan lunastusteot ovat tulleet meidänkin osaksemme. Me iloitsemme Jumalan pelastavasta rakkaudesta ja tunnustamme olevamme velkaa Israelille ( Room. 15:27 ). Olemme heille kiitollisuudenvelassa, sillä he ovat siunanneet ja rikastuttaneet elämäämme. Meidän tulisi huolehtia kiitollisuudenvelkamme maksamisesta , sillä Jumala siunaa niitä, jotka siunaavat Israelia.
Malcolm Hedding

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti