tiistai 2. kesäkuuta 2009

EVANKELIUMEISTA

OVATKO EVANKELIUMIT LUOTETTA VIA ?
Evankeliu min kirjoittajat sanovat perustavansa kirjoituksensa Jeesuksesta silminnäkijöiden kertomuksiin. Kuinka pian tapahtumien jälkeen evankeliumit kirjoitettiin ? Kuinka luotettavia nyt käytettävissä olevat tekstit ovat, alkuperäisiä dokumenttejahan ei ole säilynyt ?

Tutkimuksissa on todettu, että Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumit kirjoitettiin todennäköisesti muutamia kymmeniä vuosia Jeesuksen kuoleman jälkeen. Tuolloin elossa oli vielä Jeesuksen nähneitä ihmisiä, jotka eivät olisi hyväksyneet sepitettyjä kertomuksia hänestä.

Vanhimmat säilyneet Uuden testamentin katkelmien kopiot ovat peräisin
toisen kristillisen vuosisadan alusta ja vanhin koko Uuden testamentin sisältävä käsikirjoitus on laadittu noin v. 350. Vertailun vuoksi on syytä todeta, että Caesarin teoksen "Callialaissodat" vanhin tunnettu kopio on peräisin vuodelta 900 samoin kuin merkittävien kreikkalaisten historioitsijoiden Herodotoksen ja roomalaisen Tacituksen teosten kopiot.
Siitä huolimatta tutkijat pitävät niitä luotettavina historiallisina lähteinä.

Evankeliumien ja Uuden testamentin käsikirjoitusten todisteet ovat siis paljon vahvemmat kuin minkään muun historiallisen kirjan.Ne osoittavat nykyisten käännöstemme uskollisuuden ja sen, että teksti on pysynyt aikojen kuluessa melko muuttumattomana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti