perjantai 5. kesäkuuta 2009

Hui kotipullaa

Oletteko kuulleet, missä kauheassa vaarassa päiväkoti lapset ovat jo pitkään olleet? Heille on syötetty syntymäpäivinä kotona tehtyjä leivonnaisia! Mutta ei hätää, tämä vaara on nyt eliminoitu.Helsinki ja Vantaa ovat kategorisesti kieltäneet vanhempia tuomasta päiväkotien lastenjuhliin mitään kotona leivottua.
Päätöksen taustalla ovat terveysviranomaiset, jotka pelkäävät kylmäketjun katkeamista ja hygieniaongelmia. Hyvästi siis synttärikakut! Jäätelökään ei kelpaa. Ostakaa keksejä, kehottavat viranomaiset. Nekin tosin käyvät vain silloin, jos pakkaus on varmasti avaamaton.
On toki erityislapsia, jotka eivät voi kaikkea syödä. Päätöksen taustalla eivät ole kuitenkaan allergiat vaan periaate.Kotileipurien kykyyn huolehtia kylmäketjusta ei viranomaisten mielestä voi luottaa.
Toivotaan ettei tieto leviä Italiaan. Ei viitsisi kuunnella taas Suomen ruokakulttuuria pilkanneen Berlusconin naurua.Ettäkö siis suomalaisviranomaiset oikein erikseen kieltävät tarjoamasta lapsille hyvistä raaka- aineista kotona tehtyjä herkkuja? Mamma mia! Ilman Berlusconiakin on vaikea käsittää, miten kaupan hyllyllä viikkotolkulla maanneet teolliset keksit voivat olla lapsille parempi vaihtoehto kuin samana päivänä kotona pyöräytetyt leivonnaiset. Panee epäilemään, että näitä terveyssäädöksiä laatii joku virkamies, joka ei ole koskaan pitänyt vispilää käsissään.
Terveysviranomaisten diktatuuri vallitsee myös Helsingin kesäisissä leikkipuistoissa. Ikivanhan perinteen mukaan lapset ovat puistoissa kesällä saaneet ilmaisen lounaan. Ruokaa jää kuitenkin saavikaupalla yli, koska sen menekkiä on vaikea etukäteen arvioida.
Jaetaanko tähteeksi jäänyt loppuruoka naapuritalojen vanhuksille.?Annetaanko sitä puistoissa oleville lasten vanhemmille?
Ehei. Se heitetään kaikki pois. Ravitsevaa ruokaa lentää kattilakaupalla roskiin, koska sitä ei saa terveyssyistä enää kuljettaa muualle. Puistossa oleville olisi taas kuulemma hankala jakaa. HÖLYNPÖLYÄ. Kupit käteen ja jonoon ja sitten soppaa niin monelle, kuin sitä riittää.
Äskettäin uutisoitiin siitä, että leipäjonot ovat taas kasvaneet. Samaan aikaan toisaalla heitetään viranomaisten mahtikäskyllä hyvää ruokaa pois. Tätä yhtälöä voisi näin äkkiseltään pitää hölmöläisten hommana,mutta taustalla piilee ilmeisesti joku logiikka, joka ei tyhmemmälle avaudu.
Terveysviranomaisten kannattaisi vilkaista välillä lastensuojeluviranomaisten raportteja. Ne voisivat auttaa ymmärtämään, että suomalaislapsilla saattaa olla pahempiakin riskejä kuin kotipulla.
Iltasanomien kolumni. kirjoittaja Ulla Appelsin

2 kommenttia:

  1. Erikoista tämä mitä päiväkodit ovat keksineet.Merkillistä ja todella hassunkurista:).

    VastaaPoista
  2. Todella sitä se on.Ja ruokaa ei sais heittää roskiin, vaan antaa tarvitseville. Vuosikymmenet on kotona tehdyt ollut ihan ok. Eikä ole raportoitu ruokamyrkytyksistä, onhan ennenkin kotoa tuotu synttäritarjoilut. Kiitos Kata kommentistasi.

    VastaaPoista