sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

JÄRKEÄ NIMEN VALINTAAN

Suomen etunimilain mukaan lapselle saa antaa enintään kolme etunimeä,mikä ei aina tunnu riittävän vanhemmille.Kerrotaan, että ennen nimilakia olisi kastettu tyttö, jonka nimeksi tuli Hilda Hulda Leastiina Anna Marja Karoliina Saara Porvana Selma Jelma Jakopek Koponen.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja voihan lapsella silti olla rimpsu hellittelynimiä, vaikka virallisia nimiä olisikin "vain" nuo sallitut kolme.
Virallisten nimien ohella elävät lempinimet omaa elämäänsä. Toiset ihmiset saavat lempinimiä, toisten yhteydessä ei sellaisia kuule koskaan käytettävän. Ehkä vanhemmat ovat joissakin tapauksissa päätyneet väärään nimivalintaan. Nimilaki sallii myös käyttönimen virallistamisen.
Lapsi kantaa nimeä koko ikänsä, piti siitä itse tai ei. Siksi vanhemmat ovat
suuren päätöksen edessä; nimen valinta on vastuullinen tehtävä. Kastettujen palstaa lukeissaan voi löytää todella kummallisia yhdistelmiä.
Vieraskieliset nimet ovat kauniita niihin sopivan sukunimen yhteydessä. Mutta kokonaisuus ei tunnu aina luontevalta. Kannattaa mennä ulos portaille huutamaan nimeä ääneen muutaman kerran ja jos nimi sen jälkeen vielä tuntuu hyvältä, on valinta todennäköisesti onnistunut.
Tytteli sopii nimeksi suloiselle pikku pallerolle ja vielä reippaalle kouluikäisellekin. Mutta viisikymmenvuotias Tytteli haluaa varmaankin vaihtaa nimensä hieman neutraalimmaksi. Mieltymys omaan nimeen voi vaihdella aikojen kuluessa.
Hyvin erikoinen nimi saattaa herättää kiusanhenget keksimään kummallisia muunnoksia. Lapsethan ovat tunnetusti melko julmia poikkeavuuksia kohtaan.
Hyvä nimi lapselle voi olla erikoinen, tavallinen tai jotain siltä väliltä.Erikoisuudet keksitään paljolti samalla tavalla kui tavallisemmatkin, esimerkiksi tiedotusvälineistä, kirjallisuudesta - tai vaikka ulkomaisten kontaktien myötä.
Aivan kuten tavallinenkin nimi, erikoinen saattaa löytyä selailemalla nimikirjaa tai tutkimalla suvun historiaa.
Joskus nimi on sellainen, että siitä on vaikea päätellä kantajansa sukupuoli, tämä voi aiheuttaa ongelmia lapselle. Samaten nimen erkoinen kirjoitusasu aiheuttaa ylimääräistä selittelyä elämässä. Nimilain mukaan nimi ei saa olla sopimaton tai kielen vastainen, Mutta rajanveto lain noudattamisessa on joskus haastavaa.
Nimi on vain nimi. Sitä ei normaalisti mielletä sanaksi, jota se tarkoittaa. Kari ei ole kari veneemme edessä, eikä Pilvi tuo mieleemme sadetta. Sama nimi voi herättää positiivisiä tai negatiivisia tunteita, riippuen siitä, pidämmekö nimen kantajasta vai ei.
Sanotaan,ettei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä. Joskus nimi voi aiheuttaa myös tahatonta komiikkaa. Television arkipäivien saippuaoopperat luovat paitsi vaatemuotia, kuten myös muotinimiä, kuten Ridge, Brooke ja Stephanie; nimien kautta samaistutaan ihanteisiin.
Eräs hyvin yleinen tapa keksiä erikoisuuksia on yhdistellä nimiä, mikä tarjoaa lähes loputtomat mahdollisuudet saada aikaan nimiharvinaisuuksia.
Lopulta valinnan ratkaisee vanhempien mieltymys nimeen: jokin nimi vain tuntuu erikoisen kauniilta ja siihen liittyy myönteisiä mielikuvia.
Eläytyminen auttaa valinnassa, on hyvä miettiä, millaista nimen kanssa on elää päiväkodissa, koulussa tai myöhemmin elämässä vaikka työnhakijana, kuulostaako Elvis Tarzan Mao--Ilveskissa Järvinen vakuuttavalta.
Nimi on tärkeä osa lapsen identiteettiä, se on hänen käyntikorttinsa maailmalla, ja siksi hänen on hyvä elää sellaisen nimen kanssa, joka on muillakin samassa ikäluokassa ja joka on yleisesti suosittu ja hyväksytty nimi, koska hän samaistuu ikätovereihinsa.
On myös tärkeää, että etunimi ja sukunimi sopivat yhteen, että kokonaisuus tuntuu luontevalta. Beatrice Cecilia Charlotte Mämmäläinen saa huvittavan vivahteen. Lisäksi on olemassa sellainenkin vaara, että etunimeä ei osata ääntää oikein.
Erikoisuuksissa on hyvätkin puolensa, vähemmän tavallinen nimi- tai ainakin sen kantaja- jää helposti mieleen. Mieluisa erikoinen nimi voi olla lapselle ilonaihe, mukava tapa erottua massasta. Erikoisuuden tavoittelu pelkän erikoisuuden vuolsi voi nimen valinnassa kuitenkin olla lapselle kohtalokas periaate.
Jaana Uolamo, Toijala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti