perjantai 26. kesäkuuta 2009

HELLEPÄIVÄNÄ PITÄÄ JUODA JA SUOJAUTUA Suomessa helleraja ylittyy, kun ylimmäksi lämpötilaksi mitataan vähintään 25,1 astetta 1- osa

Helteellä pitää juoda vettä. Päivän aikana vettä saattaa mennä kolmesta viiteen litraa. Varsinkin lapsille ja vanhuksille pitää muistaa tarjota. Pienet annokset vaikkapa kerran tunnissa pitävät nestehukan loitolla. Aikuisen olisi hyvä muistaa, että alkoholi poistaa ihmisen elimistöstä vettä, joten pelkkää kaljaa kittaamalla ei nestetasapaino parane.
Syömistäkään ei helteellä tule vähentää. Kuumuus saattaa hillitä ruokahalua, mutta ihminen tarvitsee energiaa myös lämpöisellä kelillä. Esimerkiksi hedelmät ja vihannekset tai salaatti voivat olla kevyempi välipala helteellä.

Auringon ultraviolettisäteilyltä suojautuu parhaiten pitämällä hattua ja väljiä, tummia vaatteita yllään. Suurin syy aurinkorannalla palamiseen on makoilu vähissä vaatteissa. Makaava ihminen saa seisovaan verrattuna nelinkertaisen määrän säteilyä.
Auringonpistokselta välttyy helpoimmin pitämällä lakkia. Varsinkin lapset ovat alttiita pistokselle. Sen sattuessa autettava tulee siirtää nopeasti varjoon, pitää päätä koholla ja laittaa otsalle viileä kääre. Jos tilanne pahenee autettava kannattaa viedä lääkärin hoitoon.
Jos rannalle on hellepäivänä pakko päästä, kannattaa odottaa reilusti iltapäivään. Noin puolet vuorokauden ultraviolettisäteilystä tulee nimittäin kello 11 ja 15 välillä. Ennen lähtöä kannattaa vielä tarkistaa UV- indeksi, joka ilmoittaa yhdellä luvulla haitallisen säteilyn määrän. Suomessa indeksi voi olla korkeintaan 5- 6. Säteilyltä on syytä suojautua , kun indeksi on 3 tai korkeampi. Pysymällä varjossa välttää palamisen ja hiostavimman kuumuuden. Jos auringonvarjoa ei ole käytössä, kannaa asettua sellaiseen paikkaan, jossa osa taivasta jää puun tai rakennuksen varjoon. Ultraviolettisäteily siroutuu niin , että puolet siitä tulee taivaalta, puolet suoraan auringosta.
Aurinkovoide suojaa ihoa UV- säteilyltä oikein käytettynä. Aurinkovoiteiden suojakerroin ilmaisee voiteen tehoa. Jos kerroin on neljä, auringossa voi olla nelinkertaisen ajan palamatta, kuin ilman voidetta. Suurikaan suojakerroin ei suojaa ihoa täydellisesti. Iho saa säteilyä joka tapauksessa, sitä enemmän mitä kauemmin auringossa ollaan. Suojaava voide ei auta palamisen jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Niin ois tosi hyvä juoda paljon vettä helteellä!itselläni tulee hiukan liian vähän juotua,mutta kyllä hyvä olisi juoda!On ollut ihanan lämpimiä helle päiviä ja helteet vain jatkuu.minä palan helposti,joten aurinkovoide on hyväksi mulle ja monille muillekkin,jotka viettävät aikaa helteessä.hyvä teksti KIrsti!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Krista!On tärkeä juoda vettä näin kuumilla ilmoilla.Ja muutenkin.
    Aurinkovoidettakin,jossa on korkea suojakerroin,olisi hyvä laittaa,kun menee,vaikkapa rannalle.
    Kesä on ihanaa aikaa,saa olla vähemmissä vaatteissa.

    VastaaPoista