perjantai 26. kesäkuuta 2009

OIKEUS INHIMILLISEEN ELÄMÄÄN

OIKEUKSIA --Talouslamassa on tehtävä arvovalinto ja. Onko vaikeista taloudellisista oloista huolimatta vanhuksella oikeus suihkuun? Annameko arvoa ikäihmisiä hoitaville ihmisille, jotka tekevät hurjan tärkeää työtään: pitävät huolta ihmisistä, jotka meille tätä hyvinvointia ovat rakentaneet? Onko pikkujunioreillamme oikeus riittävän pieniin ryhmäkokoihin kouluissa?
Vastauksen tulee olla yksiselitteisesti: kyllä. Muu on selittelyä.
Kansainvälinen lama on markkinavoimien ylivaltaan perustuvan ahneuden ideologian romahdus, jossa lyhytnäköiselle voitontavoittelulle perustuva systeemi on kaatunut. Niiden arvojen ajan luulisi olevan ohi. Luulisi, että sille me haluamme sanoa: "jo riittää".
Sanoisimmeko nyt oikeasti niin? Täällä kotimaassa voimme tehdä niin tekemällä talouspolitiikkaa, jossa ihminen on etusijalla ja markkinavoimien saneluvalta kyseenalaistetaan. Uskottaisiin vaikkapa viime laman seurauksia todeten, että kallis lasku on tulossa, jos jätämme ihmiset oman onnensa nojaan.
Vaikka emme voineet estää kansainvälisen laman tuloa Suomeen, on suomalaisten päättäjien varassa, miten tästä meillä selvitään. Ja silloin on kyse arvovalinnoista.
Olen huolissani. Hallituksen arvovalinnat ovat olleet sitä, että uutta velkaa otetaan, jotta voidaan alentaa hyväosaisten veroja. Silläkin uhalla, että monet talousoppineet ovat kertoneet, etteivät kevennykset nyt mene uusien työpaikkojen syntymiseen, vaan sukanvarteen.
Kansanedustaja Pia Viitanen 1- osa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti