lauantai 27. kesäkuuta 2009

HELLEPÄIVÄNÄ PITÄÄ JUODA JA SUOJAUTUA Suomessa helleraja ylittyy, kun ylimmäksi lämpötilaksi mitataan vähintään 25,1 astetta 2- osa

HELLEPÄIVIÄ Auringossa köllimis tä on helppo rajoittaa, jos mukana on kännyk kä tai kello, jossa on hälytys. Paahteeseen nukahtaminen voi tarkoittaa palamista ja vähintäänkin ikävää kutinaa moneksi päiväksi. Toistuva palaminen lisää ihosyövän riskiä.
Silmien suojausta ei kannata unohtaa. Varsinkin lasten silmät ovat herkät auringolle. On hyvä tarkistaa, että lasit myös suojaavat, eivätkä vain tummenna. UV 100% tai UV 400- merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että UV- säteily suodattuu kokonaan.
Kuumassa ei kannata rehkiä. Kevyessä työssä voi hyvin, jos lämpötila pysyy 20- 22 asteessa. Raskaan ruumillisen työn kannalta lämpötila ei saisi nousta yli 15 asteen. Kuumassa sydän joutuu työskentelemään ripeämmin elimistön viilentämiseksi. Näin työskentelevien lihasten verenkierto vähenee ja työteho kärsii.
Kovassa rasituksessa hikoilun määrä saattaa nousta jopa kahteen litraan tunnissa, joten myös nestetasapaino kärsii liiasta touhuamisesta. Jos fyysistä työtä on pakko tehdä, kannatta huolehtia juomisesta ja pitää taukoja riittävän usein.
Lämpöhalvauksen vaara vaanii myös autossa, jos kuumuus pääsee nousemaan korkeaksi. Lasten ja lemmikkien jättäminen ilman ikkunan avaamista tai muuta viilennystä voi tarkoittaa reissua ensiapuun. Lämpöhalvauksen tunnistaa muun muassa äkillisestä tajunnan menetyksestä, kuivasta ja kuumasta ihosta, pahoinvoinnista ja yleisestä heikkoudesta. Tällöin tulee soittaa suoraan hätänumeroon 112.
Hellepäivän jälkeen kannattaa saunomista harkita kahteen kertaan. Nestehukan aiheuttamat oireet vaanivat myös lauteilla, ellei vesipulloa ole ottanut mukaan. Todella kuuman päivän jälkeen olut tai siideri kannattaa jättää jääkaappiin odottelemaan.
Kuumalla uimarannalla kannatta olla varovainen mennessään veteen. Missään nimessä ei pitäisi hyppiä pää edellä tuntemattomiin vesiin, sillä pinnan alla voi piileksiä kiviä tai muuta vaarallista.

2 kommenttia:

  1. Nyt onkin ollut paljon helteisiä päiviä.Liian kuumakin ilma voi aiheuttaa huonovointisuutta.Viime yönä nukuttiin tuulettajan alla ja se teki kyllä hyvää.Onhan se mukavaa kun on aurinkoisia päiviä.Liian kuuma ei silti tarvitsisi olla.

    VastaaPoista
  2. Ollaan saatu nauttia kauniista päivistä.Mekin nukuttiin tuulettajan alla,lisäksi parvekkeen ovi oli auki,makkarissa.

    VastaaPoista