maanantai 26. lokakuuta 2009

NELIVUOTIAS JOI ITSENSÄ HUMALAAN PÄIVÄKODISSA

FAKTA Käsihuuhde ja alkoholi. Alkoholipitoisuuden voi tarkistaa käsihuuhteen tuoteselosteesta, siinä voi lukea alkoholi tai on mainittu etanoli tai isopropanoli. Käsihuuhteissa on alkoholia sen takia, että se tappaa bakteerit. Käytännössä toimivaa alkoholin korvaavaa ainetta ei ole vielä kehitetty.
KÄSIDESI: Glyse rolin makeus saattoi saada lapsen nautti maan desinfi ointiainetta.
Nelivuotias joutui Yliopistollisen keskussairaalan päivystyspoliklinikalle, koska oli juonut päiväkodissa käsidesiä.
- Sairaalaan tultaessa tytön veren etanolipitoisuus mitattiin. Se oli 1,9 promillea. Myrkytystietokeskuksessa laskettiin, että 16- kiloinen tyttö on nauttinut tämän humalan saavuttaakseen 70- prosenttista käsihuuhdetta lähes 30 millilitraa.
- Myrkytystietokeskukselle ei ole yllätys, että näin voi käydä.
- Ammattilaisten tiedossa on , että käsihuuhteissa on runsaasti alkoholia, yleensä 70 prosenttia. Kodeissa ei välttämättä tätä ole vielä tajuttu.
- Alkoholin suurkuluttajat sen sijaan ovat havainneet käsihuuhteiden tarjoamat mahdollisuudet. Sairaaloista ja terveysasemilta on varastettu desinfiointiainetta päihtymystarkoitukseen.
- Käsidesin käyttöä ei pidä ainakaan lopettaa eikä sen nuolaisemisesta ole haittaa. Ainetta pitää käyttää aikuisen valvonnassa. Toinen tapa ehkäistä myrkytyksiä olisi tehdä huuhteista epämiellyttävän makuisia.
Tero Kuronen.. Aamulehti

2 kommenttia: