lauantai 3. lokakuuta 2009

OMENA ON TERVEYSPOMMI

Syksyn omenasato on paikoin ollut hyvinkin runsas. Juuri nyt ovat syysomenat, kuten melba ja punakaneli, parhaimmillaan, mutta lobo ja muut talviomenat kypsyvät vasta lokakuun lopun ja marraskuun aikana. - Aikaisin kukkineet lajikkeet ovat tuoneet tänä vuonna enem män satoa kuin myöhemmin kukki neet, sillä ne kärsivät paikoin voimakkaista tuulista ja sateista.
- Sato kannattaa popsia talteen, sillä omena jos mikä on terveysruokaa. Malto sisältää paitsi sokereita ja hedelmähappoja myös aimo annoksen kuituja, jotka ovat tälläiselle "pikaruokakansalle" tärkeitä.
- Kotimainen omena kannattaa syödä kuorineen, sillä juuri kuorikerros sisältää joukon terveellisiä, solujemme rasvojen härskiytymistä estäviä flavonoideja. Sanonta "omena päivässä pitää lääkärin loitolla" ei ole turha.

OMENA on vähäkalorinen ja loistava välipala ja vaihtoehto makeille karamelleille ja limppareille. Omena antaa pureskeluelimille työtä siinä kuin purukumi tai karamellit. sillä se on maultaan makea ja siinä on paljon nestettä.
- Omena soveltuu kaikkeen ruoanvalmistukseen, mihin vain mielikuvitus yltää. Sitä voi käyttää lisäkkeenä myös erikoisemmissa makuyhdistelmissä kuten sienisalaateissa, kalapaistoksissa, lihapaistoksissa tuoresalaateissa ja jopa kalakukkojen valmistuksessa!
Omppu päivässä voi karkottaa lääkärin lisäksi läskit!

1. PITÄÄ SYDÄMEN KUNNOSSA
Omenassa on flavonoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja auttavat ehkäisemään sydän ja verisuonitauteja ja diabetesta. Omenahappo saattaa myös puhdistaa kalkkeutuneita verisuonia. Omenan pektiinilla on todennäköisesti myös suotuisia vaikutuksia kolesteroliin.
2. EHKÄISEE SYÖPÄÄ
Omenan kuidut auttavat ehkäisemään paksusuolen syöpää, kun ne pitäväy suolen limakalvon terveenä. Ne myös vähentävät syövän esiasteita sekä syöpäsolujen kasvua.
3. PITÄÄ HOIKKANA
Omenassa on melko vähän kaloreita, ja koska siinä on paljon kuitua ja vettä, se luo kylläisyyden tunteen. Omen auttaa myös elimistöä säätelemään verensokeria, jolloin aineenvaihdunta voi keskittyä kaloreiden polttamiseen, mikä edistää laihtumista.
4. HOIVAA VATSAA
Koska omena on hyvä kuidun lähde, se hellii vatsaa, koska kuitu auttaa suolta toimimaan tasapainoisesti.
5. TUHOAA VIRUKSIA
Koska omenassa on c- vitamiinia, se lisää vastustuskykyä tulehdussairauksia vastaan. Omenan on myös havaittu vaikuttavan hyödyllisesti viruksien tuhoamiseen, joskin marjat kuten mustikka ja karpalo ovat omenaa tehokkaampia.
6. AUTTAA HENGITYSTÄ
Omenan antioksidantit ehkäisevät hengitysvaikeuksia. Brittitutkimuksessa tarkasteltiin 2500 :n walesilaisen keski-ikäisen miehen terveystietoja viiden vuoden ajan. Miehet jotka söivät vähintään viisi omenaa viikossa, hengittivät paremmin kuin omenoita syömättömät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti