perjantai 17. heinäkuuta 2009

KOTILÄÄKÄRI Hyvän elämän valmentaja Vitamix

MUISTA turvata vitamiinien saanti myös talvella. Miksi? Pysyt reippaana ja säilytät hyvän mielen kaamoksesta huolimatta. Syö monipuolisesti ja piristä itseäsi vaikka tehojuomilla. Hedelmistä, vihanneksis ta, soijasta ja maidosta voit sekoittaa värikkäitä
vitamiinipirtelöitä. Joskus saattaa myös monivitamiini olla tarpeen. Jos olet toipilaana pitkään, valmiste voi nopeuttaa kunnon palautumista. Lisävitamiinit auttavat jaksamaan myös pitkän laihdutusurakan aikana.
Opas perustuu uusiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Muutamien vitamiinien saantisuosituksia on tarkistettu: A- vitamiinin määrää on vähennetty, D- ja C- vitamiinin sekä folaatin suositusta lisätty.
-MIKSI? Silmät tarvitsevat A- vitamiinia näköaistin toimintaan. Vitamiini osallistuu solujen kasvuun ja ihmisen lisääntymiseen. A- vitamiinia tarvitaan myös elimistön puolustusjärjestelmissä ja syövän ehkäisyssä.
- - ALOITA AAMU PIRTEÄLLÄ PORKKANAMEHULLA.
A- vitamiinista ei tule helposti puutetta.
Kun syöt 1- 2 porkkanaa päivässä, saat päivän tarpeen verran beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A- vitamiiniksi. Myös muista voimakkaan oransseista, punaisista ja tummanvihreistä kasviksista, marjoista ja hedelmistä saat karotenoideja. Syö siis pinaattia, parsakaalia, lehtikaalia, purjoa, lehtiselleriä, paprikaa, ruusunmarjaa, aprikoosia ja tyrnimarjoja usein.
-Syö silloin tällöin maksaruokia tai maksamakkaraa. Yhdestä maksapihvistä saat 25 päivän tarpeen A- vitamiinia. Myös kananmunasta, voista ja margariinista saat vitamiinitäydennystä.

HUOMAA A- vitamiini varastoituu. Sitä ei saa käyttää varmuuden vuoksi, liika- annokset ovat myrkyllisiä. Raskaana oleville naisille ja pikkulapsille ei suositella maksaruokien syömistä.
Kasviksista vitamiinimyrkytystä ei tule, sillä ylimääräinen beetakaroteeni ei muutu A- vitamiiniksi.

-PORKKANA- APRIKOOSIJUOMA
..1 annos
100 g porkkanaa
3 dl vettä
40 g kuivattua aprikoosia

Pane kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Voit käyttää nesteenä myös itse lingottua tai valmista porkkanamehua ( 2 dl mehua ja 1 dl vettä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti