torstai 30. heinäkuuta 2009

MARJOJEN TERVEYSVAIKUTUKSET TUTKIMUKSEN KOHTEENA

MARJOJEN VAIKUTUKSIA kansanterveyden kannalta merkittävien sairauksien kehittymiseen on tutkittu, ja niitä tutkitaan.- Marjoilla voi olla myönteisiä vaikutuksia terveyteen.
Marjojen syöminen saattaa edistää sydänter veyttä. Päivittäinen mustaherukoiden, mustikoi-den, puolukoiden ja marja - aronioiden syöminen alensi verenpainetta ja suurensi veren HDL- kolesterolipitoisuutta koehenkilöillä.
- Metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes ovat merkittäviä terveysongelmia.
MUSTIKAN VAIKUTUKSIA
sokeri- ja rasva- aineenvaihduntaan sekä keskivartalolihavuuden aiheuttamaan matala- asteiseen krooniseen tulehdustilaan tutkitaan parhaillaan sekä koe- eläinmallissa että koehenkilöillä.
- Marjojen vaikutuksia syöpien kehittymiseen on myös tutkittu.
- Koe- eläimillä tehdyissä tutkimuksissa on saatu lupaavia tuloksia marjojen merkityksestä paksusuolisyövän ehkäisemisessä.
- Lakka, puolukka, mustikka ja valkoherukka vähensivät kasvainten muodostumista
- Marjat voivat mahdollisesti vaikuttaa muistisairauksien kehittymiseen.
- Soluviljelmissä ja Alzheimerin tautia kantavilla hiirillä tutkitaan sitä, voivatko mustaherukan ainesosat suojata Alzheimerin tautiin liittyviltä aivomuutoksilta.
- Tämä tutkimushanke käynnistyi tänä vuonna.
MARJOJEN TERVEYSVAIKUTUKSIA tutkitaan muun muassa Helsingin, Kuopion ja Turun yliopistoissa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa, VTT:ssä sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa.
Nokian Uutiset heinäkuun lopussa 2009

2 kommenttia:

  1. Ihanaa taas on ollut lukea kivaa blogiasi:)!Mukavaa kun oot edelleen jatkanut tän tekemistä.Tekis mieli joskus päästä poimimaan mustikoita.Mutta selkää se voisi kyllä rasittaa.

    VastaaPoista
  2. Se rasittaa selkää,mutta mustikat ovat terveellisiä. Kiitos kulta Kata kommentistasi.

    VastaaPoista