lauantai 23. syyskuuta 2017


perjantai 25. joulukuuta 2009


Beetlehemin tähti


Joululaulun sanoin tee ihmeellistä matkaa, Beetlehemin tähti valaisee.

Tähtönen taivahan, osoita tie. Vie meidät seimen luo, missä se lie
Valaise matkamme, vie perille. Pienoisen lapsen luo haluamme.

Tähtönen eihän nyt levätä saa. Jyrkkiä polkuja käy johtamaan
Vie meidät lampaitten, aasinkin luo. Näytä jo missä on lapsonen tuo.

Tähtönen taivahan, nyt seisahdut. Silmämme näkemään avautunut.
Suurinta ihmettä maailmassa. Seimellä olemme katsomassa. 

Tallissa pienessä salaisuus on. Suojassa olkien ja kapalon.
Tähtönen taivahan perille vei. Kiitämme sinua kun tämän teit.
( Alfred Zoller, suom. Juhani Forsberg)
KAHVIPÖYDÄN HERKUTTELUHETKIIN

LUSIKKALEIVÄT
noin 40 kappaletta 
2oo g voita, 1½ dl sokeria, 2 tl vaniljasokeria, 
1 tl soodaa, 4½ dl vehnäjauhoja
VÄLIIN: vadelmamarmeladia tai omenahilloa
..................................
PÄÄLLE: hienoa sokeria 

Kiehauta rasva kattilassa välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskea, kaada rasva kulhoon. Lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita seos tasaiseksi. 
- Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vie taikina hetkeksi viileään. 
- Painele taikinaa soikeaan lusikanpesään. Perinteinen vanha lusikkamalli on paras. Vedä taikina lusikasta leivinpaperin päälle kupera puoli ylöspäin. 
- Paista 200 asteessa 8- 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, ja voitele puolet marmeladilla. Paina toinen puolisko päälle. Kierittele pikkuleivät sokerissa.

VALOKUVAA PERHEESI


Valokuvaa perheesi ja kaverisi. Aloita uusi traditio: ota joulun alla iloinen valokuva perheestäsi tai parhaista ystävistäsi. Pukeutukaa juhlallisesti tai hassunhauskasti, miettikää minkälaista taustaa vasten haluatte tulla kuvatuiksi, poseeratkaa antaumuksella ja antakaa kameran räpsyä!
Valitkaa sitten paras kuva, jonka voitte lähettää sähköpostijoulukorttina sukulaisille - liittäkääpä mukaan vielä mukaan muodikas "vuosikirje", humoristinen katsaus perheen vuoden tapahtumiin. Sommitelkaa siitä omaan tyyliinne sopiva ja kertokaa lomistanne, saavutuksistanne ja hassuista tapahtumista.
- Jos otatte kuvan joka vuosi, tee kuville oma albuminsa. Muutaman vuoden päästä on hauska muistella menneitä jouluja ja huomata, 
Lucia- neidot tuovat piristystä pimeään ja synkkään talveen


Sunnuntaina 13.12. vietetään Lucian päivää, jolloin monissa kirkoissa Lucia- neidot laulavat ja tuovat pimeän keskelle valoa kynttiläkulkueineen. 
- Alun perin Pyhä Lucia oli katolisen kirkon pyhimys, joka koki marttyyrikuoleman noin vuonna 304. Lucia päivää vietettiin 13. joulukuuta, mikä osuu samalle päivälle kuin esikristillisen kirkon valon juhla. Vanhan kalenterin mukaan 13.12. oli vuoden pimein päivä.
- Nykyään tuntemamme Lucia- perinne tuli Suomeen Ruotsista 1900- luvun alussa. Silloin juhlaa vietettiin lähinnä suomenruotsalaisissa kodeissa ja kouluissa.
- Vaikka perinne on sittemmin levinnyt myös suomenkielisen väestön keskuuteen, valon juhla on monelle suomensuomalaiselle edelleen vieras.
- Suomensuomalaiset eivät ole ehkä omaksuneet juhlaa samalla tavalla, koska perinteellä on niin vahvat ruotsalaiset juuret. Nykyään elämme kuitenkin yhtenäisemmin kuin vuosisadan alussa, ja juhlaakin vietetään laajemmin.
JATKUVA PERINNE
Lucian perinteeseen kuuluu, että perheen nuorin tytär pukeutuu valkoiseen pukuun ja laittaa päähänsä puolukanvarsista tehdyn kruunun.
- Ehkä suomalaisessa mediassa pitäisi näkyä enemmän Lucian päivästä, jotta suomenkieliset ottaisivat osaa juhlaan.
Ida Roivainen, Aamulehti

Joulukortteja postitetaan lähes 50 miljoonaa

Joulukortti säilyttää merkityksensä ja suosionsa tekstiviestien ja säköisten korttien rinnalla. Suomalaiset ovat lähettäneet tänä jouluna joulukortteja lähes 50 miljoonaa kappaletta. 
- Perinteinen kortti koetaan henkilökohtaisena ja arvostettuna tapana muistaa läheisiä, tuttavia ja yhteistyökunppaneita. 


JOULU TERVEHDYSTEN MÄÄRÄ 
on 1990- luvun puolivä lin jälkeen vakiintunut noin 50 miljoonaan kappaleeseen. Suurin osa korteista lähetetään kotimaahan. 

- Noin viisi miljoonaa joulutervehdystä postitetaan ulkomaille, enimmäkseen muihin Pohjoismaihin, Yhdysvaltoihin, Englantiin ja Saksaan. 

- Posti on kuljettanut tänä vuonna joulupukille lähes 700 000 kirjettä ja kortteja ympäri maailmaa, noin 200 maasta. 
-Eniten kirjeitä joulupukille lähetetään Englannista, toiseksi eniten Italiasta. Joulupukki itse lähettää arviolta 43 000 vastauskirjettä kiitokseksi saamistaan kirjeistä. 

- Vuosittain suomalaiset lähettävät noin 70 miljoonaa postikorttia. Joulun lisäksi muita vilkkaita korttisesonkeja ovat ystävänpäivä ja pääsiäinen.    V. 2010.

JOULUKORTTIASKARTELUA


Taiteile itse joulukortit. Joulukorttien askartelu on hauskaa ja parhaimmillaan helppoa puuhaa, josta tulee hyvä mieli. Miksi et pitäisi korttitalkoita. Muista , että korttien ei tarvitse olla monimutkaisia tai kallisarvoisista papereista taiteltuja- hauskasta yksinkertaisestakin ideasta saat paljon irti , ja materiaalina voit käyttää lehdistä leikeltyjä kuvia, vanhoja joulukortteja tai omia piirroksia. Hauska idea on ottaa lemmikistä jouluisia kuvia ja käyttää niitä korteissa. Varaa yksi ilta korttiaskartelulle ja tee seuraavia valmisteluja.
1. Pidä ystäviesi kanssa ideapalaveri. Hakekaa inspiraatiota netistä, käykää katselemassa askartelukaupassa tai antakaa yksinkertaisesti luovuudellenne valta, tehkää lista tarvikkeista, mitä tulette käyttämään ja tarkistakaa, mitä käyttökelpoista kotoanne jo löytyy.
2. Käykää ostamassa puuttuvat tarvikkeet. Voitko vastustaa glitterliimaa tai upeita lumikideleimasimia?
3. Vallatkaa joulukorttiprojektorille runsaasti pöytätilaa ja muutama keskeytyksetön tunti ja laittakaa musiikki soimaan taustalle. Varatkaa käden ulottuville jotain hyvää naposteltavaa ja pannullinen teetä, ja aloittakaa korttien sarjavalmistus- pitäkää hauskaa!
Kirjasta Kohti JouluaLumihiutaleita

♥♥Askartelua
Taiteile talvisia koristeita piristämään keittiön ikkunaa. Esimerkiksi lumihiutale on perinteinen koristus, joka on myös helppo tehdä. Tarvitset vain sakset, paperia ja halutessasi värikyniä. 
1. Taittele paperi kolmion muotoon. Mitä useampaan kertaan taittelet, sen enemmän "aukkoja" kuvioon tulee. 
2. Leikkaa haluamallasi tavalla lovia kolmion kylkiin kuitenkaan koskematta keskustaan. Halutessasi leikkaa pääty pyöreäksi, jotta saat ympyrän mallisen hiutaleen. 
3. Avaa taiteltu paperi, ja kiinnitä haluamaasi paikkaan.


Prinssessojen askartelua


VALMISTA kuninkaallista kylpysuolaa.
TARVIKKEET: merisuolaa, elintarvikeväriä, parfyymia tai tuoksuöljyä, suljettava muovipussi, kannellinen purkki, nauhaa
TEE NÄIN: 1. Pane kourallinen merisuolaa pieneen muovipussiin. 
Lisää joukkoon kolme tippaa elintarvikeväriä ja kolme tippaa parfyymia tai tuoksuöljyä. 

2. Sulje pussi ja ravista sitä, kunnes suola on värjäytynyt tasaisesti. 

3. Kaada suola purkkiin ja paina kansi paikalleen. Sido koristeeksi kaunis nauha. 

4. Ripottele lusikallinen suolaa juoksevaan veteen, kun täytät kylpyammetta. Käytä suola kahden viikon aikana. 
TEE HÄÄKIMPPU

Tarvikkeet: tekokukkia, kumirengas, kakkupaperi, sakset, teippiä, värittömäksi kuivuvaa liimaa. 
TEE NÄIN: 

1. Niputa kukat varsistaan kumirenkaalla niin, että ne pysyvät kimppuna.

2. Leikkaa kakkupaperiin viilto ulkoreunasta keskikohtaan. 
Lekkaa vielä paperin keskeltä pieni ympyrä irti. 

3. Pujota kukkakimppu paperin keskellä olevaan reikään. Aseta paperiin leikatun viillon reunat jonkin verran päällekkäin, jolloin paperi asettuu kukkien ympärille kartioksi. Teippaa sauma kiinni. Purista kukkien päälle pieniä liimatippoja kastehelmiksi. Anna liiman kuivua. 


Exsodus jatkuu pienin askelin....


Exodus jatkuu pienin askelin...
Juutalaisten muutto Venäjältä ja muualta IVY maista jatkuu edelleen. Tänä syksynä Suomen kautta on muuttanut muutamia juutalaisia, jotka ovat lentäneet turistiryhmien mukana Israeliin. Venäjän tilanne on kuitenkin jatkuvasti epävarma ja vaihteleva juutalaisten asukkaiden kannalta. Tästä syystä on erittäin tärkeää pitää yllä valmiuksia täällä Suomessa siltä
varalta, että joudumme lyhyellä aikataululla majoittamaan suuren määrän kauttakulkijoita.

Majoittajien listojen tarkistus on tehty viimeksi vuosia sitten ja olisimme iloisia jos voisimme päivittää tietomme majoittajista ajantasalle. Jos sinulla on mahdollisuus majoittaa kotiisi muuttajia tarpeen vaatiessa, toivomme että ilmoittaisit siitä IYS:n hallituksen jäsenelle tammikuun puoliväliin mennessä. Me hoidamme sitten tiedon siitä eteenpäin exsodusyhdyshenkilöille, jotka pitävät yllä tietoa kunkin paikkakunnan majoitusmahdollisuuksista.
Israelin Ystävyysseura ry

600000

Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden

On suurenmoista pysähtyä jälleen jouluna miettimään Jumalan valon tuloa tähän maailmaan. Raamatun ilmoitus on totuudellinen: ihmiskunta on synnin tähden pimeydessä ja erossa Jumalasta. Ihmiskunta on hylännyt Jumalan hallintavallan, kääntänyt selkänsä Hänelle ja on kapinassa Hänen majesteettiuttaan vastaan. Synti on erottanut ihmisen Luojasta, toisista ihmisistä ja luomakunnasta. Seurauksena siitä on ollut mittaamaton menetys, kärsimys, suru, viha ja sorto.
Syy ei ole Jumalan, vaan ihmisen synnin.
VALON JUHLAT
Juutalaisten hanukka- juhla ajoittuu joulun aikaan. Molemmat juhlat ovat valon juhlia. Hanukka sai alkunsa 160- luvulla eKr. , kun hellenistien kuningas Antiokus Epifanes häpäisi Jerusalemissa olleen juutalaisten temppelin ja Danielin ennustama "hävityksen kauhistus" asetettiin sinne. Antiokus Epifanes oli vallan saatuaan kieltänyt juutalaisen uskonnon harjoittamisen, ympärileikkauksen, sapatti- ja ruokarukoukset sekä pyhien kirjoitusten lukemisen. Lopulta hän uhkasi tappaa kaikki, jotka eivät kumartaneet hänen temppeliin pystyttämäänsä "hävityksen kauhistusta". Zeuksen patsasta. Hän halusi sammuttaa Jumalan ilmoituksen valon.
Juudas Makkabealaisen johdolla pieni juutalaisten joukko kuitenkin onnistui taistelussaan Epifanesta ja hänen kreikkalaista sotaväkeään vastaan ja vapautti temppelin. Temppeli puhdistettiin ja haluttiin vihkiä uudelleen käyttöön. Ylipapin hyväksymää öljyä löytyi ainoastaan sen verran, että sitä riittäisi vain yhdeksi päiväksi. Temppelin vihkiäisjuhlassa (164 eKr.) tämä öljytilkka kuitenkin paloi menorassa kahdeksan päivää, kunnes saatiin uutta öljyä.
- Tämän öljyn ihmeen muistoksi hanukka- juhlaa vietetään kahdeksan päivää. Jumalan pelastava Valo oli voittanut Antiokus Epifaneksen synnyttämän pimeyden ja kapinan Jumalan ilmoitusta vastaan. Myös Jeesus juhli hanukkaa ja apostoli Johannes kutsuu sitä temppelin vihkimisen muistojuhlaksi (Joh. 10.22)
- Raamattu sanoo Jeesuksesta: "Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valkeus. Ja valkeus loistaa pimeydessä, ja pimeys ei sitä käsittänyt." (tai: ei saanut valtaansa, omistanut" kr) " Siinä on rakkaus... siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi" (Joh. 1:4- 5, 1 Joh. 4:10) Jeesuksen tulo maailmaan merkitsi valon saapumista. Jumalan rakkauden valo on tunkeutunut ihmiskunnan pimeyteen, kapinaan, keskelle sortoa ja vihaa- tuomaan sovituksen ja rauhan; ensin Jumalan ja sitten ihmisten kanssa.
Lehdestä Sana Jerusalemista
Juha Ketola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti