sunnuntai 2. elokuuta 2009

MÄTÄKUUN MYYTISSÄ ON VINHA PERÄ

VANHAN KANSAN....uskomus mätäkuusta on saanut tieteellistä tukea. Tutkijaryhmään kuuluneen dosentti Virve Koljosen mukaan tulokset yllättivät lääkärit. - Kuulimme, että potilaat ja jotkut lääkäritkin puhuvat siitä, kuinka mätäkuus sa haavat tulehtuvat herkemmin eikä silloin kannata leikata. Halusimme tutkijoina ottaa myytille kyytiä - periaatteella selvää, pitääkö tuo uskomus paikkansa. Sitte kävikin ilmi, että onhan siinä totuuden siementäkin mukana, Koljonen kertoo.
- Tutkimustulokset osoittivat, että riski leikkaushaavan tai elimen merkittävään tulehdukseen on 23.7.
alkavassa mätäkuussa kaksi kertaa suurempi kuin muina kuukausina.
- Lääketieteellisessä Duodecim lehdessä alunperin julkaistussa tutkimuksessa oli mukana tiedot lähes 50 000 leikkauksesta, jotka on tehty Töölön sairaalassa. Leikkauksista 8 prosenttia oli tehty mätäkuussa.
- Mikä tulehdukset sitten aiheuttaa? Vanhan kansan ja maalaisjärjen mukaan haavat hautuvat kuumalla säällä enemmän kuin talvella.
- Koljosen mukaan kuumuus on yksi syy, mutta selityksiä on muitakin. Kesäilmoilla ihmiset esimerkiksi liikkuvat ulkosalla enemmän kuin paukkupakkasilla, ja onnettomuuksia sattuu enemmän.
- Kesällä harrastetaan esimerkiksi moottoripyöräilyä ja rullalautailua sekä ollaan muutoinkin aktiivisia, joten haavautuvien potilaiden määrä on suurempi.
- Lisäksi kesäinen vaatetus aiheuttaa usein sen, että haavaan pääsee pöpöjä jo tapahtuma- tai onnettomuuspaikalla.
- Mitään erityisiä ohjeita tai vinkkejä mätäkuun varalle Koljosella ei ole antaa, mutta hän kehottaa leikkauspotilaita noudattamaan haavavanhoito- ohjeita mahdollisimman tarkasti.
- Ei me niitä ohjeita huviksemme anneta. Ne kannattaa ottaa vakavasti.
Terhi Leiniö STT, Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti