perjantai 7. elokuuta 2009

TUHKIMOTARINA , ELÄMÄNUSKOA KESKELLÄ ANKEUTTA

KOSKETTAVA RYYSYISTÄ RIKKAUKSIIN- TARINA SLUMMIEN MILJONÄÄRI ON VALLOITTANUT KATSOJIA JA KRIITIKOITA YMPÄRI MAAILMAN. ELOKUVAN KOHTALO OLISI KUITENKIN SAATTANUT OLLA AIVAN TOINEN: Slummien miljonääri perustuu Vikas Swarupin menestysromaaniin Q&A vuodelta 2005. Ohjaaja Danny Boyle ei ollut aluksi kiinnostunut visailuaiheesta, mutta vakuuttui Simon Beaufoun käsikirjoituksesta. - - Elokuva kuvattiin Mumbain slummeissa pienillä digikameroilla. Dialogista lähes puolet on hindiksi, ja kuvausryhmä sekä näyttelijät olivat pitkälti paikallisia. Dev Patel tosin löydettiin pääosan rooliin brittiläisestä Skin- televisiosarjasta.
- Tekijät uskoivat elokuvan päätyvän suoraan DVD:lle. Noustuaan festivaaliyleisöjen suosikiksi loppuvuodesta 2008 elokuva pääsi kuitenkin laajempaan levitykseen, ja puskaradio siivitti sen menestykseen. Tähän mennessä elokuva on tuottanut yli 240 miljoonaa euroa. Menestyksen kruunasivat helmikuussa saadut kahdeksan oskaria.
- Intiassa elokuva on saanut kriitikoilta hyvän vastaanoton, mutta sen on myös sanottu antavan Mumbaista liian yksipuolisen kuvan. Elokuvan lapsitähdet Azharuddin Mohammed Ismail ja Rubina Ali eivät ole juuri hyötyneet elokuvan menestyksestä, mistä on noussut kansainvälinen kohu.
- Toukokuussa elokuvantekijät kertoivat, että lapsinäyttelijät ovat saamassa pysyvät kodit laittomina purettujen hökkelikotiensa tilalle. Heille on myös perustettu rahasto koulutus- ja elinkustannusten kattamiseksi.
- Visailujuontajaa elokuvassa näyttelevä intialaistähti Anil Kapoor on lahjoittanut palkkionsa kehitysyhteistyöjärjestö Planin Intian syntymärekisteröintikanpanjalle.
- Kampanjan avulla puututaan merkittävään epäkohtaan: monet intialaislapset jäävät edelleen rekisteröimättä, mikä heikentää heidän asemaansa yhteiskunnassa. Slummien miljonäärin toivoisi tuovan slummilasten ongelmat mahdollisimman monen tietoon.
- Yhteishyvä 8.09

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti