maanantai 3. elokuuta 2009

TAMPEREEN POLIOVIRUKSEN LEVITTÄJÄÄ YRITETÄÄN JÄLJITTÄÄ

Tampereelta heinäkuun alussa otetut jätevesinäytteet hämmentävät tutkijoita. Analysoin nin edistyessä on huomattu, että näytteessä on peräti kuutta erilaista rokotepe räistä poliovirusta. - Näyte on hyvin poikkeuksellinen. Tämä on tilanne, jota ei ole oikein kuvattu muualtakaan. Yleensä virusta on vain yhtä sorttia, kommentoi laboratorionjohtaja Merja Roivainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
TUTKIMUKSIA KÄYNTIIN
Tapauksen erikoisuuden takia jätevesinäytteitä aletaan ottaa eri puolilta Tamperetta, jotta selviäisi, millä alueella viruksia ulosteisiinsa erittävä henkilö tai henkilöt asuvat.
- Lisäksi käynnistetään epidemologisia tutkimuksia, joilla voidaan löytää ihmisiä, joilla on taipumusta jatkuvaan polioviruksen erittämiseen.
- Heitä ovat esimerkiksi immuunipuutoksesta kärsivät.
- Elävää poliorokotetta ei anneta missäänpäin maailmaa immuunipuutoksesta kärsiville ihmisille. Puutos saattaa olla kuitenkin niin lievä, ettei ihminen itsekään tiedä siitä.
- Vuonna 2004 koko maailmassa oli tiedossa vain 16 tapausta, joissa henkilö eritti kroonisesti poliovirusta.
- Normaalisti elävää poliovirusta sisältävän rokotteen saanut erittää virusta ulosteisiinsa vain jonkin aikaa. Tampereelta löytyneet virukset ovat olleet kantajansa elimistössä ainakin kaksitoista vuotta.
- Muuntunutta poliovirusta löytyi Tampereella myös kesä- ja joulukuun jätevesinäytteistä.
- Alustavien tietojen mukaan näytteiden viruksilla on jossain vaiheessa ollut yhteinen alkuperä.
- Voi olla, että on kyseessä sama ihminenkin, mutta sitä ei tiedetä vielä, kun meillä on käsissämme vain virukset, Roivainen sanoo.
.... ROKOTE SUOJAA
Roivainen lohduttaa, ettei tavallisen tamperelaisen kannalta ole merkitystä, kuinka monta poliovirusta näytteissä majailee.
- Riskiä ei ole, jos rokotteet ovat kunnossa. Tampereella rokotekattavuus on hyvä.
......Tampereen seudun lapsista 97 prosenttia on rokotettu poliota vastaan.
- Jos rokote on jostain syystä jäänyt saamatta, Roivainen suosittelee sen ottamista varmuuden vuoksi.
- Uusia jätevesinäytteitä otetaan Tampereelta viikoittain Uusin saatiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkittavaksi keskiviikkona.
Jutta Högmander Aamulehti

2 kommenttia:

  1. Vesi pilaantuu monin paikoin ja kaikenmoisia sairausksia ilmenee.Tiedetään mitä aikaa elämme.Toivottavasti kuitenkaan kukaan ei sairastuisi enää vedestä.

    VastaaPoista
  2. Niin elämme viimeisiä aikoja.Ikävää kun on sairauksia,ihmiset kärsivät.Kiitos kommentistasi Kata rakas.

    VastaaPoista