lauantai 29. elokuuta 2009

VOINKO RAKASTAA ITSEÄNI?

MASENNUTKO HELPOSTI? ONKO SINULLA KIIVAS LUONNE? OLETKO MUSTASUKKAINEN? VAIVAAKO SINUA TYÖHULLUUS? TUOTTAAKO RENTOUTUMINEN VAIKEUKSIA? ONKO AVIOLIITOSSASI ONGELMIA? Kaikki nämä nykyajalle tyypilliset vaikeudet saattavat olla oireita siitä, ettet hyväksy itseäsi sellaisena kuin olet. Tohtori Narramode rohkaisee jokaista uskomaan itseensä ja tarkastelemaan itseään samasta näkökulmasta kuin Jumala, joka rakasti meitä niin paljon, että lähetti Poikansa lunastamaan meidät synnin orjuudesta. Hän käsittelee monia mielenkiintoisia ja meille kaikille läheisiä asioita, kuten:
-minäkuvan syntyminen lapsessa
- ihmisen itsetuntoa horjuttavat tekijät.
-- itsekunnioituksen riippuvuus elämänkatsomuksesta - uskovan suhtautuminen
"omaan minään"
- itsensä arvostaminen tyydyttävien ihmissuhteiden pohjana
Suurin osa meistä ajattelee itseään hyvin sekavin tuntein. Me horjumme itsetyytyväisyyden ja täydellisen masennuksen välillä. Joskus pidämme itsestämme, joskus emme. Kun olemme tyytyväisiä itseemme, meidän on helppo olla iloisia, vapautuneita ja tarmokkaita. Mutta kun itsetunto painuu maan rakoon, me käymme hermostuneiksi, turhautuneiksi ja ahdistuneiksi.
- Asenne itseämme kohtaan - meidän minätietoisuutemme - on tärkeimpiä asioita elämässämme. Käsitys, jonka olemme itsellemme omasta minästämme luoneet, vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka onnellisia tai onnettomia olemme. Se piirtää meidän mahdollisuuksiemme rajat ja määrää meidän suorituskykymme. Jos aliarvostamme itseämme, me joko emme saa juuri mitään aikaan tai sitten piiskaamme itseämme armottomasti, jotta oma arviomme tulisi osoitetuksi vääräksi. Jos taas suhtaudumme itseemme myönteisesti, pystymme vapaasti käyttämään hyväksemme kaikki mahdollisuudet.
-- Psykologiset tutkimukset osoittavat, että itseensä positiivisesti asennoituvat ihmiset elävät paremmassa sopusoinnussa itsensä ja lähimmäistensä kanssa. Siitä taas seuraa, että he ovat luomiskykyisempiä, tasapainoisempia ja yhteiskunnallisesti aktiivisempia kuin itseluottamuksen puutteesta kärsivät ihmiset.
-- Oletko tiennyt, että aviolliset ongelmat, levottomuus, mustasukkaisuus, alhainen ärsyyntymiskynnys, ylensyöminen, "työhulluus", masentuneisuus ja kyvyttömyys rentoutua kuuluvat kaikki itseluottamuksen puutteen oireisiin? Ja siinä tuli mainituksi vasta pieni osa ilmiöistä, joiden esiintyminen ihmisen elämässä osoittaa, ettei hän ole oppinut hyväksymään itseään. Tarkastellaanpa joitakin näistä oireista lähemmin. Mutta jonkun toisen blogiotsikon alla, palaillaan!

2 kommenttia:

 1. Kiitos tämä oli terapeuttista.Laitan tähän ajatuksen yhdestä kirjasesta:

  Ellet ole koskaan löytänyt sisältäsi loistotyyppiä,etsi se.Alat pitää itsestäsi
  -ja syystäkin.

  Olen ollut aika väsynyt viimeaikoina,enkä ole oikein saanut aikaiseksi mitään.Tämä oli hyvä juttu.Kiitos:)!

  VastaaPoista
 2. Hieno ajatus,kumpa löytäis sen loistotyypin.
  Oletko kärsinyt väsymyksestä,oletkohan vähän masentunut.Jospa se menis ohi,ja taas jaksat.Oletko muistanut ottaa vitamiinia?

  VastaaPoista