sunnuntai 9. elokuuta 2009

MIKÄ SILOTTAA RYPYT?

KUN NUORUUTTA NIIN IHANNOIDAAN, huolestuttavat rypyt yhä useampia ja yhä varhemmin elämän aikana. Ryppyvoidevalikoima on loputon ja plastiikkakirurgeille on jono. Jos myyjien mainoksia uskoo, sileän ihon palauttaminen ei ole mikään ongelma erilaisilla antiaging-voiteilla. - Kuinka paljon tehosta on tutkimuksin todistettua, ei yleensä käy ilmi. Vaikka rypyt eivät olekaan suuri lääketieteellinen ongelma, ovat ihotautilääkärit aikojen saatossa niidenkin syntyä ja ehkäisemistä tutkineet. - Tuore tilannekatsaus amerikkalaisessa ihotautilehdessä käy läpi ryppyjen syntymisen syitä ja niiden silottamiseen käytettyjen toimen
piteiden tehoja.
Ihon pinnan alla on noin millimetrin paksuinen verinahka, jonka tukeva ja joustava rakenne vastaa ihon sileydestä ja kimmoisuudesta. Tärkein tuki on kollageenista rakentuva verkko. Kun pitkät kollageenisäikeet katkeilevat, tuki luhistuu ja iho rypistyy. Säikeiden katkeilu lisääntyy iän myötä.
- Sitä nopeuttavat etenkin auringon valo ja tupakointi. Harmillista kyllä, kollageenin pilkkeet vielä lisäävät tuhoa tehostamalla kollageenia hajottavien entsyymien toimintaa entisestään.
- Kaiken kukkuraksi uutta kollageenia valmistavat ihon solut eivät viihdy ympäristössä, jossa on paljon hajonnutta kollageenia, ja lakkaavat rakentamasta tuoretta tukiverkkoa.
- Millä tempuilla tämä noidankehä oikein katkaistaan? Tarjolla on lukuisa joukko antioksidantti- ja vitamiinivoiteita. Katsauksen kirjoittaneen Michiganin yliopiston tutkijaryhmän mukaan tieteellistä näyttöä on kolmen käsittelyn tehosta.
- Ne ovat 1. Retinolivoide 2. Hiilidioksidilaserhoito ja
3. Hyaluronihapporuiskeet.
--- Kaikki ne perustuvat uuden kollageenin tuotannon lisäämiseen ihossa. Laserkäsittely ja ruiskeet ovat
plastiikkakirurgien toimenpiteitä, retinoli-
eli A- vitamiinivoiteita on tarjolla kuluttajallekin.
---- Useimmiten voiteissa on kuitenkin niin vähän retinolia, ettei teho riitä. Ja parhaimmillaankin voiteen silottava vaikutus on vain ohimenevä.
--- Halvin ja varmaan tehokkain tapa vaikuttaa
ryppyongelmaan on välttää auringon ottoa ja tupakointia.
( Archives of Dermatology )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti