maanantai 28. syyskuuta 2009

KOKO KANSAN KIUKKUPUSSI

Reipas ja kekseliäs Mikki Hiiri on maailmalla Disney- studioiden keulakuva, mutta Suomessa hänet ylittää suosiossa eräs äkkipikainen ankka. Aku Ankka on ollut kiinteä osa suomalaisten elämää siitä asti, kun hänen nimikkolehtensä alkoi ilmestyä joulukuussa 1951. Notkeakielisen Akkarin suosio on vain kasvanut vuosien varrella. Ankkatietäjille on suomen kielessä jo oma nimikin, ankisti. --Alun perin Aku Ankka oli kuiten kin piirrose lokuvan hahmo. Animaat tori Richard Lundy loi hänet Walt Disneyn hahmotelman pohjalta vuonna 1934. Merimiesasuisen ankan ensiesiintyminen tapahtui samana vuonna animaatiossa, Viisas kana kananen. Epäonnisen Akun munintapäivä on 13.3, ja tänä vuonna ikinuori herra Ankka viettääkin 75- vuotissyntymäpäiväänsä.
Carl Barks, suomalaistenkin ankkapiirtäjäsuosikki, syvensi kiivaasta temperamentistään tunnetun Akun luonnetta. Hän loi Ankkalinnan kaupungin ja keksi Akun seuraksi muunmuassa Teppo Tulpun, jonka kanssa tämä käy jatkuvaa naapurisotaa, Akun ärsyttävän onnekkaan Hannu Hanhen, keksijä Pelle Pelottoman, kiehtovan Milla Magian, sekä tietenkin suunnattoman rikkaan saiturin, Roope Ankan.
-Ankkojen sukupuu paljastaa, että Roope on itseasiassa Akun eno, ei setä. Samoin Akukin on Tupun, Hupun ja Lupun eno. Pankkiiri Ankka on kuitenkin sanonut, että Roope - setä käy nimitykseksi yhtä hyvin.
- Akulla on ollut lukuisia ammatteja, ja toisinaan hän onnistuu yrityksissään loistavasti - kunnes hankkeet lähes vääjäämättä päätyvät katastrofiin. Aku on vuosia pitänyt hyvää huolta ankanpojista, ja nämä hänestä, vaikka osoitteessa Paratiisitie 13 välillä riidelläänkin. Akun ja Iineksen romanssi on kestänyt jo vuosikymmeniä, huolimatta Hannun yrityksistä hurmata neiti Ankka. Aku rakastaa Sihi- juomaa ja laiskottelua.
Yhteishyvälehden artikkeli

6 kommenttia:

 1. Mukavaa tietoa ankoista ja Ankkalinnasta.Mistä oot tietosi saanut.Hauskaa!Täällä on kauniita kuviakin on paljon.Kiitos kun kävit lukemassa ja kattelemassa mun blogia.Tänä iltana olen taas tehnyt sitä monta tuntia.Mukavaa kun pidät siitä,minäkin pidän sun blogista.T.Jani

  VastaaPoista
 2. Kiios Jani kommentistasi! Lehdistä niitä tulee leikattua,tämä ankkatietous löytyi yhteishyvästä,ilmaislehti tää on.
  Eikö olekin kiva tehdä blogia.Sinun kirjotukset ja kuvat blogissasi ovat kiinnostavia.

  VastaaPoista
 3. Tää juttu sai iloseksi.Oli hauska seurata koko kansan kiukkupussia.Ja kiukupussilla on vieläkin kiukkuisempi tyttöystävä Iiines.

  VastaaPoista
 4. Niin Iines taitaa olla vieläkin kiukkuisempi. Kiitos Kata! Sinulla itselläsi on tosi kiva blogi.

  VastaaPoista
 5. onpas jännittävää kuulla Aku AnkastA!Tykkääbn lukea niitä vieläkin ja erityisesti jos iines Ankka on mukana niissä.värikkäästi tehty!oli hymy huulilla kun tätä luin!

  VastaaPoista
 6. Mukavaa kun pidit kiukkupussikirjoituksesta.Onhan Aku Akka kiva,minä en tosin ole paljon lukenut,mutta vähän kuitenkin,joten se on tuttu. Kävin tänään blogissasi lukemassa tarinaasi,se oli jännittävä

  VastaaPoista