lauantai 5. syyskuuta 2009

BIOLOGISET LÄÄKKEET MULLISTANEET NIVELREUMAN HOITOA, Dosentti, reumatologi Jukka Martio:

REUMASAIRAUKSIA on useita. Nivelreuma on niistä ehkä vammauttavin. Sen lääkehoito on kehittynyt eniten. Paras hoitotulos saadaan, jos hoito kyetään käynnistämään taudin varhaisvaiheessa. Ja lääkkeitäkin tärkeämpää on reuman varhainen diagnosointi ja hyvä seuranta. Kyse on pitkäaikaisesta sairaudesta, ja potilaan seuranta on tarpeen. Hyvin yleisen nivelrikon lääkehoidossa on edistytty vain leikkaushoidon osalta. -------Nivelreuman lääkkeistä ensimmäisiä oli jo 1930- luvulla kehitetty kultahoito. 1940- ja 1950- luvuilla kehitet tiin joukko muita lääkkeitä joista sulfasa latsiini on käytetyin. Kaikkia näitä lääkkeitä käytetään yhä. Ne ehkäisevät reuman etenemistä, vaikka tarkkaan ei tiedetäkään, mihin niiden vaikutus perustuu, Martio kertoo.
- Nyt käytössä on myös 6- 7 erilaista biologista lääkettä. Elävillä organismeilla tuotetun lääkkeen vaikutusmekanismi myös tunnetaan tarkasti. Kyllä voi sanoa, että biologiset lääkkeet ovat mullistaneet tuoreen nivelreuman hoidon.
-- Kaikille reumapotilaille nämäkään lääkkeet eivät sovi, ja ylipäätään lääkkeet eivät paranna tautia, vaan ainoastaan voivat pysäyttää sen etenemisen.
-- Uudet biologiset lääkkeet ovat jopa 200 kertaa kalliimpia kuin perinteiset. Kelan lääkkeiden omakustannuskaton ja julkisen terveydenhuollon menokaton vuoksi potilaan maksamat kustannukset ovat siedettäviä.
- Lääkekustannusten korvausjärjestelmää tulisi uudistaa . Biologisen lääkkeen voi halvimmillaan antaa sairaalassa noin 6000 eurolla vuotta kohti, mutta potilas ehkä mieluummin määrätään itse ostamaan apteekista 16 000 maksavat lääkkeet dosentti Jukka Martio hämmästelee.
- Kannatan lääkkeiden viitehintajärjestelmää ja lääkkeiden vaihdettavuutta. Molemmat toimivat potilaan ja veronmaksajien eduksi.
- Reumataudit aiheuttavat usein kipuja, ja kivun hoito on oleellinen osa sairauden hoitoa.
- Kipulääkkeiden kehityksessä ei ole tapahtunut toivottua uudistumista. Etenkin iäkkäät nivelrikkopotilaat tarvitsisivat parempaa lääkehoitoa. Alan tutkimus on kyllä suurta; tämä on lääkeyrityksille merkittävä taloudellinen asia.
- Suurta hoidon harppausta lähivuosina ei Martio odota.
- Kun emme täysin tunne taudin syytä, emmekä sen kukuun vaikuttavia tekijöitä, ei parantavia lääkkeitäkään ole odotettavissa. Aikaisempaa parempia ja täsmällisemmin toimivampia lääkkeitä kyllä syntyy.
- Eniten kaivattaisiin nivelrikkoa estävää hoitoa.

4 kommenttia:

 1. Onko sulla ollut vielä nivelkipuja?Entä käytätkö viä jotakin lääkettä sen hoitoon?
  Toivottavasti voit kaikin tavoin paremmin.

  VastaaPoista
 2. Ei niin paljon ole ollut.Jos ompelen,niin sormen ja käden nivelet tulee kipeeksi.Siksi en voi esim kutoa,vaikka haluaisin.Vuoden sisällä on pari kertaa ollut tuskat käsissä,jotka on rauhottunut ideaalisiteillä.On mulla sellainen lääke, yksi päivässä,jota olen ottanut vuosikaudet.Nyt itsekin huomaan,että niistä en enää kärsi,kuten ennen.Sitten on ne selkä/lonkka/jalkakivut,johon on ne kaksi kipulääkettä.Eikös olekin mielenkiintoista lukea sairauksien hoidoista?Minusta on.Olet ihana!

  VastaaPoista
 3. Nivelkivut kamalia!oon joskus niitä kokenut ja en haluisi,että kukaan joutuisi niistä kärsimään,et sinäkään!

  VastaaPoista
 4. Ne kivut ovat kovia,kumpa ei kenenkään tarvitsisi niistä kärsiä.
  On tietenkin hyvä,kun on keksitty lääkkeitä,ja ihmiset saavat niiden turvin avun,vaikkei perussairautta saadakaan parannettua. Tärkeää tietoutta. Kiitos Krista!

  VastaaPoista