tiistai 1. syyskuuta 2009

KREIKAN KIELEN RAKKAUS- SANA, mitä merkityksiä sillä on?

SUOMEN KIELESSÄ PUHUMME AINA RAKKAUDESTA, mutta kreikan kielessä rakkaus- sana ei ole ollenkaan niin yksiselitteinen, vaan sillä on ainakin kolme merkitystä. Yksi on jumalallinen rakkaus, agape, joka kuvastaa itsensä antamista. Se on rakkautta, joka antaa vaikka henkensä toisen ihmisen puolesta. Toinen muoto, filia, kuvaa ystävyyttä, kumppanuutta. Siinä jaetaan elämää ja sen vastuksia ja selviydytään pysymällä yhdessä. ----Kaksi ensimmäistä rakkauden muotoa ovat oikeastaan kumpikin hyvin pitkälle antamista. Kolmas muoto, eros, eroottinen rakkaus, on hyvin vaativa ja oikealla tavalla itsekäs rakkauden muoto. Se vaatii täyttymystä nimenomaan ihmiselle itselleen. Nykyään sitä käytetään paljonkin, ja se on esillä joka paikassa.
- On hyvä muistaa, että tämäkin rakkauden osa on Jumalan luoma, ei suinkaan jokin toisarvoinen rakkauden osa.
- Uskon Jumalan tarkoittaneen, että nämä kaikki kolme rakkauden muotoa toimisivat meissä sopusoinnussa keskenään, niin että voisimme kokea olevamme rakastettuja, että voisimme rakastaa ja kokea luottamusta ja turvaa kaikkein läheisimmissä ihmissuhteissa, muun muassa avioliitossa ja tietysti myös ystävyyssuhteissa siinä määrin kuin niissä rakkaus on läsnä.
- Myös avioliitossa rakkauden tulisi kehittyä ja kasvaa niin, että kaikki kolme rakkauden muotoa saisivat toteutua.
-- Mitä vanhemmiksi tulemme, sitä enemmän lisääntyvät yleensä kaksi ensimmäistä: jumalallinen, antava agape rakkaus, ja filia- rakkaus, kumppanuus, jakaminen, yhdessä oleminen ja tekeminen. Uskon, että se on suorastaan Jumalan suunnitelma. Jos niin pääsee tapahtumaan parisuhteessa, suhde yleensä kestää.
- On ihanaa nähdä vanhoja aviopareja, jotka vaeltavat elämänsä ehtoossa toinen toistaan tukien. Asuntoni ikkunan alta kulki useita viikkoja, vanha aviopari. Mies oli niin huonossa kunnossa, että hän pystyi kävelemään vain kymmenkunta askelta kerrallaan. Vaimo oli selvästi parempikuntoinen ja kantoi toisessa kädessään pientä telttatuolia ja toisessa kassia.
-- Kun mies uupui, vaimo levitti tuolin kadulle ja mies istuutui siihen. Vaimo odotti kärsivällisesti vieressä niin kauan, että mies taas jaksoi kymmenen askelta.
- Se oli hyvin puhuttelevaa. Siinä oli kyseessä mitä suurin ja syvin rakkaus. Tuntui siltä, että puolisot eivät enää etsineet rakkautta vaan olivat löytäneet sen. He huolehtivat toinen toisestaan. He välittivät. He antoivat. He elivät yhdessä.
..Seppo Jokisen kirjasta Rakkautta etsimässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti