tiistai 8. syyskuuta 2009

LAUMASIELU ELÄÄ EDELLEEN

INFLUENSSAN UHKA häilyy sitkeästi meidän yllämme ja ruokkii kahvipöytäkeskustelujamme niin työssä kuin vapaa- ajallakin. Viime viikkoina olen havainnut noissa keskusteluissa uuden käänteen. Vielä muutamia viikkoina sitten puhuttiin paljon enemmän itse taudista ja omaan terveyteen liittyvistä peloista. Laskelmia mahdollisista kuolemantapauksista esitettiin julkisuudessa ja kysymys jokaisen mielessä oli: paranenko minä, jos sairastun? Viime viikolla tilanne oli jo selvästi toinen. Omaa paranemista ei enää niinkään huolehdittu, olennaisempi kysymys tuntui monille olevan: selviänkö karanteenista, jos sairastun?-------------Useam massa yhteydessä kuulin ihmisten pohtivan
sitä, miten varautuisivat mahdolliseen kotiarestiin.
Täytyy sanoa, että osa suunnitelmista vaikutti lähinnä ydinsotaan varautumiselta. Ajatus viikosta kotiarestissa oli herättänyt uudenlaisia pelkoja.
- Ihmiskontakteja korvaamaan tuntui tarvitsevan ainakin kaapillisen ruokaa ja ostoskärryllisen dvd- levyjä.
-- Uuden tiedonvälitystekniikan sanotaan tuoneen ihmisiä yhä lähemmäs toisiaan. Ellei voi tavata kasvotusten, niin aina voi kohdata virtuaalisesti, välimatkasta tai influenssasta välittämättä.
- Eikö viikko vierähtäisi facebook- profiilia päivitellessä niin, ettei sitä huomaisikaan? Maailma ja sen ihmiset olisivat vain klikkauksen päässä.
- Ilmeisesti sähköinen viestintä ei kuitenkaan ole, ainakaan vielä, poistanut meiltä fyysisen kontaktin tarvetta. Jonkinlainen laumasielu ihmisessä siis edelleen elää. Arjessa emme aina jaksa niin kovasti välittää oikeudestamme ajaa ruuhkabussilla tai käydä kirjastossa.
- Vaikealta tuntuu uskoa sekin, että joku jaksaisi vilpittömästi iloita jokaisesta vastaantulijasta, mutta jos se oikeus meinataan ottaa pois....
- Mikäli tämä tautinen aika on saanut meidät jälleen huomaamaan, että me tarvitsemme toisiamme, se on tehnyt hyvän työn.
- Mitähän kummaa tarvittaisiin, että huomaisimme, että se lähellämme oleva ihminen on myös lähimmäinen? Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on? kyselee Nasaretin mies (Matt. 5: 47 ).
...Nokian Uutiset....Lassi Peurakoski

4 kommenttia:

  1. nätti kuva,niinkuin muutkin kuvat täällä

    VastaaPoista
  2. kamalaa kun sellaisia infulessoja tulee tännekkin ja niihin on tosiaankin hyvä varautua ja ostaa kotiin tarpeeksi ruokaa ennen sitä!SE kun joutuu kotiin Arestiin sen infulessan takia on varmasti kamalaa kun ei pääse minnekkään ja sairastaa yksin!Niin olisi hyvä tukea toisiamme!Hyvä teksti Kirsti!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Krista,kommenttisi oli piristävä.Meidän tulee tukea toisiamme. Toivon ettei Suomen maahamme tulisi kovaa epidemiaa.

    VastaaPoista