maanantai 28. syyskuuta 2009

MURTUNUT RANNE VOI OLLA MERKKI OSTEOPOROOSISTA

Murtunut ranne on usein ensimmäinen merkki osteoporoosista eli luukadosta. Jos lääkäri ei tutki luiden kuntoa, potilaan pitäisi asiantuntijoiden mukaan itse vaatia tutkimusta. Murtumia tulee todennäköisesti lisää, jos taustalla on luiden heikentyminen.
- Osteoporoosia ei tunnisteta vieläkään kunnolla terveydenhuollossa, sanoo professori Marjo Tuppurainen. Hän toteaa, että moni tautia sairastava ehtii kokea kaksikin murtumaa, muttei silti saa hoitoa osteoporoosiinsa.
- Hoitamaton luukato tulee kalliiksi. Pelkkä murtumien hoito maksaa vuosittain lähes 400 miljoonaa euroa. Osteoporoosi on mukana noin 35 000 murtumassa vuosittain.
- Noin 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia. Tuppuraisen arvion mukaan yhtä moni sairastaa taudin esiastetta. Osteoporoosi aiheuttaa usein myös nikamien tai reisiluun kaulan murtumia.
- Professori Hannu Aro sanoo, että luukadon aiheuttamat murtumat alkavat yleistyä kuusikymppisillä ja aiheuttavat eniten vaurioita 80-84- vuotiailla.
- Lonkkamurtuman sairastaneista noin puolet saa toimintakykynsä yhtä hyväksi kuin ennen kaatumista., ja potilaista joka neljäs kuolee vuoden aikana. Joka viides kotona kaatunut joutuu laitoshoitoon.
- Huono lihaskunto, ravitsemustila, tasapaino ja näkö sekä psyykenlääkitys edesauttavat kaatumisia.
LAPSILLAKIN OSTEOPOROOSIA
Elinsiirto ja reuma lisäävät lasten ja nuorten osteoporoosiriskiä merkittävästi. Tutkija Helena Vallan perjantaina 25.9 tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan esimerkiksi osteoporoottiset nikamamurtumat ovat huolestuttavan yleisiä reuma- ja elinsiirtolapsilla.
27.9 2009 Päivi Seppälä....STT, Helsinki

4 kommenttia:

 1. Tärkeää asiaa.Sullakin taisi olla joskus ranne kipeä?Ja nytten osteoporoosia?
  Kaunis kuva.

  VastaaPoista
 2. Minulla oli molemmat ranteet ja nilkat kauan kipeinä. Täällä ollessammekin on joitakin kertoja
  ollut,silloin en ole voinut tehdä mitään.Ranteet piti tukea ideaalisiteillä ja ottaa enemmän kipulääkettä.Minulla on siihen lääke,oteoporosilääke. Siksi en voi kutoa,kun sormet tulee tuskaan.Tahtoisin kutoa.

  VastaaPoista
 3. Kauheata kun sä joudut kärsimään tästä ikävästä sairaudesta!olen puolellasi!Kamala sairaus tämä onkin!hyvin kirjotettu KIrsti!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Krista! Ihanaa kun kommentoit,
  sitä on kiva lukea.

  VastaaPoista