keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Keskiviikon poimintoja

Virvan alkuperää ei tunneta tarkoin,  joskin lähtökohta saattaa olla virvatuli  eli aarnivalkea.  Virolaisperäinen Virve  on pieni oksa tai kasvi.  Fanni  pohjautuu Franciskaan.
On aika hyötää mustikanvarpuja  ja  kukkapensaiden oksia kukkaan ja lehteen. 
Turhaan pelätty D-vitamiini  Suomessa  auringon valo  ei riitä takaamaan riittävää D-vitamiinin saantia.
Suurin osa  suomalaisista kärsiikin vitamiinin puutoksesta..
D-vitamiinin puutos on riskitekijä esimerkiksi  seuraavissa sairauksissa: osteoporoosi,  prosiaris,  reumataudit,  syöpäsairaudet, keskushermostolliset sairaudet,  masennus,  sydän- ja  verisuonitaudit,  verenpaine,  diabetes,  allergiat,  epilepsia ja migreeni.

D- vitamiinia saadaan aurigosta ihon välityksellä tai ravinnosta.  Iän  myötä D- vitamiinin hyväksikäyttö ravinnosta heikkenee.  D- vitamiinin lähteitä  ovat rasvaiset kalat,  kananmunat,  ravintolisät ja maitotaloustuotteet,  joihin  lisätään vitamiinia.
Suomessa on vuodesta 2003 lisätty D-vitamiinia maitotaloustuotteisiin ja margariineihin. 
D-vitamiinin yliannostusta on syyttä pelätty. 
D-vitamiinnin saantisuositus 7,5 mikrogrammaa.
D-vitamiinin tarve-  ja turvallinen
käyttömäärä  varmistunee tulevaisuudessa 20-250 mikrogrammaan päivässä.  Suomalainen Käypä-hoitosuositus kertoo,  että täysin turvallinen määrä on 50 mikrogrammaa päivässä.  Lopullisesta käyttösuosituksesta ei ole vielä päästy yksimielisyyteen. 
Nykytiedon mukaan D-vitamiinin yliannostusta on syyttä pelätty.  Vitamiinin hyödyt tulevat esiin,  kun sitä on nautittu riittävän suuria määriä  vähintään kolmen kuukauden ajan.  D-vitamiinilisä parantaa edullisesti,  tehokkaasti ja turvallisesti terveyttä.

Seuraavassa  Yhteishyvä-lehden päätoimittajan  artikkelista poimintoja
Arkinen leipämme  
Olen miettinyt,  kuinka paljon ruuan pitäisi maksaa,  ettemme heittäisi sitä hukkaan.  Vai onko kysymys kuitenkaan rahasta?  Meneekö ruokaa roskikseen siksi,  ettei sitä  arvosteta?
Vielä toisen maailman sodan kynnyksellä suomalaisen työläisperheen menoista puolet meni ruokaan.  Tänä päivänä osuus on reilut 10 prosenttia.  Ei siis ihme,  että ruoka oli ennen vanhaan kallisarvoista.  Varmasti  moni ikääntyneestä  ikäpolvesta muistaa opetukset siitä,  että  ruoalla ei saanut leikkiä  ja  lautanen  oli  syötävä  tyhjäksi.  Jos jotain jäi yli,  hävikistä huolehtivat kotieläimet.  70-luvun lapset kauhoivat kaurapuuronsa alas silmissään  kuvat  nälkäänäkevistä  biafralaislapsista.
Tänään meillä suomalaisilla on varaa heittää ruokaa pois,  mutta emme ajattele  sitä,  että  hävikin vaikutukset  ulottuvat  paljon pidemmälle kuin yksittäisen perheen talouteen. Suomalaisten vuosittain haaskaama   ruokamäärä vastaa  ilmastovaikutuksiltaan  sadan tuhannen auton päästöjä.  Kankkulan kaivoon heitetään samalla puoli miljardia euroa.  Viime kädessä kyse on maapallon kestokyvystä.  Samalla voidaan miettiä sitäkin,  miten ruokaa riittää maapallon kasvavalle väestölle.Lue lisää  Foodspill-hankkeesta, siinä kartoitettiin  suomalaisten kotitalouksien ruokahävikkiä.
"Minä  olen se ,  joka todistan itsestäni,  ja minusta todistaa myös Isä,  joka on minut lähettänyt"  Joh. 8:18.    ja te tulette tuntemään  totuuden ,  ja  totuus on tekevä  teidät  vapaiksi." Joh. 8: 32.

Tämä tällä kertaa.   Toivon kaikille blogiystävilleni ja  lukijoilleni  ihania päiviä  rakkaittenne  kanssa!  En voi olla  sanomatta   lopuksi:  Rakastakaa  toisianne,  antakaa toisillenne  anteeksi,  tehkää  kaikille  hyvää,  iloitkaa  ja  riemuitkaa,  sillä  Herra on hyvä,  Hän  rakastaa meitä  ja kutsuu  yhteyteensä.   SIUNAUSTA  JOKAISELLE!♥6 kommenttia:

 1. hei! ihanaa maaliskuista torstaita siulle ;)
  ulkoilemaan ollaan lähdössä lasten kanssa kohta,ja laskemaan mäkeä,mukavasti on hiihtoloma täällä mennyt meillä ;)

  VastaaPoista
 2. Kyllä on kauniit kuvat,nyt on ollut kauniit aurikoiset päivät,olen lenkeillyt ja ahminut tota aurikoa kasvoilleni,että saisin D-vitamiiniä,hyvää loppu viikkoa sinulle Kirsti:)

  VastaaPoista
 3. Voi kuinka ihanaa,kun menette lasten kanssa ulkoilemaan ja mäkeä laskemaan.
  Olen ollut omien lasten kanssa laskemassa jäälle, sinne mies teki nuotion,paistettiin makkaraa ja oli kahvit termospullossa.Kahvitusten jälkeen taas lasketeltiin...
  Nauttikaa talven riemuista täysillä vielä hetken:)
  Kevään herääminen on upeaa.
  Hauskaa torstaita siulle ja perheelle♥
  (murre on kivankuuloista,kerroin joskus,kuinka miehen vanhemmat puhuivat karjalanmurteella)

  VastaaPoista
 4. Hei Ritva, ahmi vaan aurinkoa,niin saat D-vitamiinia, mutta suojaa voiteella, ettei iho pääse palamaan!
  Minustakin kuvat ovat aivan ihania.

  Ritva toivotan sinulle mukavia päiviä maaliskuussa, ja siunattua viikonloppua♥

  VastaaPoista
 5. Kirsti, Kiva postaus.
  kauniilla kuvialla.

  Rakastakaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistänne niin kuin itseänne.
  Niin tehkäämme.
  Silloin maailmassa kaikki olisi hyvin.
  Siunausta iltaasi ja rauhallista ja hyvää yötä Jeesus myötä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Sylvi, on kiva saada kommenttisi!

  Pidän myös kuvista,ne ovat ihania.

  Tiedätkö kipulaastareista minkälaisia ne on?
  Minä tiedän sen,että vanhuksille annetaan ja he menevät tokkeroisiksi. Heille annetaan liian voimakkaita lääkkeitä.

  Niin silloin maailmassa kaikki olisi hyvin,jos rakastaisimme Jumalaa yli kaiken ja lähimmäisiämme niinkuin itseämme.
  Tehkäämme niin,kunpa osaisin.

  Siunausta Sylvi torstain viimeiselle tunnille!:)
  Hyvää yötä,Jeesus myötä♥

  VastaaPoista