perjantai 13. marraskuuta 2009

NÄLKÄKOKOUS EI KIINNOSTANUT RIKKAIDEN MAIDEN JOHTAJIA

FAkta Joka kuudes ihminen näkee maailmassa nälkää. Kehitystä on tapahtunut, sillä 1950- lopulla nälkäisiä oli joka kolmas.
ENsimmäinen nälkähuippukokous vuonna 2002 asetti tavoitteeksi puolittaa nälkää näkevien määrä vuoteen 2015 mennessä. Tavoite tuskin toteutuu.
ALIRAVITUT
Lähes 200 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kehitysmaissa jää kitukasvuiseksi ja kärsii sairauksista huonon tai puutteellisen ravinnon vuoksi. Yli kolmannes kuolemista tässä ikäryhmässä johtuu aliravituksi joutumisesta.
JOHTA JAT NÄLKÄ LAKOS SA
FAO:n pääjoh taja Jacques Diour haluaisi hallitusten investoivan 44 miljardia dollaria (30 mrd.e) vuodessa kroonisen nälän vähentämiseksi maailmassa. Tänä vuonna nälkää näkevien määrä ylitti miljardin ihmisen rajan.
- Sanomaansa tehostaakseen Diour oli viikonvaihteessa 24 tuntia nälkälakossa. Sunnuntaina (8.11.) vuorokauden lakkoon yhtyi myös YK:n pääsihteeri Ban Ki- moon.
- Ban muistutti kokouksessa, että "ruokaturvallisuutta ei saada ilman ilmastoturvallisuutta". Hänen mukaansa ensi kuussa pidettävässä Kööpenhaminan ilmastokokouksessa on luotava vankka pohja oikeudellisesti sitovalle sopimukselle.
- Afrikan, Aasian ja Etelä- Amerikan ruokatuotanto laskee FAON mukaan 20- 40 prosenttia, jos lämpötila nousee yli kaksi celsiusastetta.
- Huippukokouksessa esitellään 20 hyvää ideaa nälkäisten ruokkimisessi. Ne on koonnut washingtonilainen Kansainvälinen ruokapolitiikan tutkimuslaitos IFPRI.
- Listalla on muun muassa Intian naisviljelijöiden maito- osuuskunta sekä Kiinan maareformi, jossa talonpojille jaettiin maata yksityisomistukseen.
- FAO:n mukaan tehokkain tapa auttaa nälkäisiä on saada heidät auttamaan itse itseään eli lähettämällä kehitysmaihin esimerkiksi teknologia- ja asiantuntija- apua.
- Rikkaiden maiden antama ruoka- apu on vain lyhyen ajan ratkaisu.
- IFPRI muistuttaa, että vaikka nykyisin näkee nälkää miljardi ihmistä, niin sama määrä heitä oli jo 1950- luvulla. Tuolloin maailmassa oli ihmisiä kolme miljardia, kun nyt meitä on yli kuusi miljardia.
- Aliravittujen määrä on noussut sadallatuhannella sitten viime vuoden nälkäkokouksen.
- Lontoolaisen asiantuntijaryhmän Pocy Networkin mukaan maailmassa kyllä riittäisi ruokaa, mutta sen oikeudenmukaista jakautumista haittaavat kaupparajoitukset.
Ilkka Timonen, STT,AFP, AP
Aamulehti

4 kommenttia:

 1. Voi kuinka kauniita kuvia:))!
  Huomasinkin äsken vastauksesi Sallan ja toisien voinnista.Hyvä juttu,ettei oliskaan viä sitä tautia ja ehtisivät saamaan rokotukset sitten kun parantuvat.Minä rakastan sinua!

  Jaksamista ja hyvää viikonlopun jatkoa♥!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kulta enkelini kommentistasi.
  Minustakin kuvat ovat kauniita
  Kyllä he varmaankin ehtivät saada rokotukset.
  Ja ihanaa,kun sinulla,Janilla ja Maajulla on jo rokote.
  Olet ihana, jaksellaan.

  VastaaPoista
 3. Niin monet näkevät nälkää,miten kamalaa ja johtajat eivät sitten halua auttaa tarpeeksi.
  Rakastan sinua.Jaksamista sinullekkin.

  VastaaPoista
 4. On kauheaa nähdä nälkää,ja rikkaiden maiden johtajat eivät välitä köyhistä.
  Me ollaan saatu syntyä maahan,missä on ruokaa,kiitos Jumalalle. Kulta Kata,ihanaa,kun olet olemassa. Minäkin rakastan sinua. Miten sinä jaksat? Minä olen nukkunut huonosti.

  VastaaPoista