maanantai 16. marraskuuta 2009

AAH, SELJAN TYTÖT TULEVAT TAAS

Minkä ihmeen virityksen Rauha S. Virtanen ujutti heti Selja- kirjojensa ensimmäiseen osaan. Se oli tarinan imua ja yllättävää tuttuuden tuntua, kun heti pystyi sijoittamaan perheen ja naapurit omaan lapsuusmaisemaansa.
Tunnistaisin vieläkin pihat, joille asutin Seljan perheen ystävineen. - Olin 9- vuotias, kun sain tädiltäni joululahjaksi sarjan ensimmäisen osan SELJAN TYTÖT. Jokaista uutta kirjaa odotin kuin juhlaa. Kun TUNTEMATON SELJA ilmestyi 1964, oli lukiolaisen vaikea uskoa, ettei lisää tullut.
-Mutta kuinkas sitten kävikään? vuonna 2001 ystäväpiirissä kiiri tieto, että nyt se Rauha S. on tehnyt vielä yhden Selja- kirjan. Sehän oli ahmaistava.
- Ja jälleen jokin kaiherteli, ei kai se nyt tähän lopu?
- Ei loppunut. Nyt Rauha S. Virtanen palkitsee kaikki Selja- faninsa uudella teoksella SELJAN TULI JA LUMI, jota lehteilen varovasti lukunautintoa pidätellen.

LÖYTÖRETKI CHILEEN
Rauha S. Virtanen istuu ruskealla nahkasohvalla. Hän on selvästi tyytyväinen, kun SELJAN TULI JA LUMI on ilmestynyt. Työprosessi oli tyystin toisenlainen kui aiemmin.
- Tätä kirjaa varten oli pakko käydä aidossa ympäristössä Chilessä, hän huomauttaa. Oli tavoitettava ajan ja paikan lähtökohta.
- Teoksessa eletään vuotta 1974. Chilen tapahtumat, vasemmistolaisen presidentti Salvador Allenden surma ja oikeistolaisen Augusto Pinochetin valtaannousu ovat synkkänä kuteena tarinassa. Romaanin teini- ikäiset, Tuli Selja ja hänen ystävänsä, chileläinen pakolainen Lumi, eivät ole välttyneet Chilen tapahtumien jättämiltä varjoilta.
- Lähdin Chileen tyttäreni Arjan kanssa helmikuussa 2008 ja palasimme maaliskuun puolella. Se oli tehomatka. Oli niin paljon tarkistettavaa. Matkan seurausta oli se, että käsikirjoitus meni uusiksi. Sain sen valmiiksi tänä kesänä.
- Nyt olen päättänyt lopettaa kirjojen teon, hän sanoo tyynesti.
- Mutta eipä huolestuta. Jotain on tapahtumassa.
- Kävin Tampereen teatterikesän aikana Kalkussa, entisen kotimme villiintyneessä puutarhassa. Ajattelin, että tästä voisi syntyä jotakin.
- Toivottavasti tämä on lupaus.
- Ainakin hänen silmissään välkähtää lupaavasti.
- Kirjoittaminen on hauskaa, vaikka se nykyään tapahtuukin hitaammin kuin nuorempana, hän tunnustaa.
Rauha S. Virtanen on moneen kertaan palkittu kirjailija. Viimeisin tunnustus oli Tirlittan- palkinto vuonna 2003.
Seljan tytöt oli hänen esikoisteoksensa, sitä on seuranneet muut Selja- kirjat ja nuorten romaanit. Niin paljon kuin olenkin hänen kirjoistaan nauttinut, ovat kuunnelmat sulattaneet sydämeni.
Maila- Katriina Tuominen

Aamulehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti