maanantai 16. marraskuuta 2009

ROKOTE VOI PELASTAA MONEN LAPSEN

Afrikassa on alkamassa viimeinen kokeiluvaihe malariarokotteella, joka saattaa tulevaisuudessa pelastaa miljoonien kehitysmaissa syntyvien lasten elämän.
RTS,S - nimellä tunnettua rokotetta on testattu jo vuodesta 2003 lähtien. Tulokset ovat lupaavia: se on estänyt malariatartunnan 50- 55 prosentilla lapsista, jotka ovat sen saaneet.
- Joku voi väittää, että "50 prosenttia ei ole paljon", sanoi Kenian Kombewassa sijaitsevan klinikan johtaja tohtori Dave Jones uutistoimisto AP:lle.
- Mutta kun ajattelee, että menetämme (malarian vuoksi) miljoona lasta vuodessa, niin on suuri askel eteenpäin, jos heistä voi pelastaa puolet, hän jatkoi.
- Maailman malarian -asiantuntijat ovat tällä viikolla koolla Kenian pääkaupungissa Nairobissa. RTS,S on ensimmäinen malariarokote, joka on osoittautunut riittävän tehokkaaksi lopullista koevaihetta varten.
-Rokote on ensisijaisesti tarkoitettu käytettäväksi Afrikassa, missä malariaan kuolee joka vuosi yli 800 000 ihmistä. Suurin osa heistä on alle viisivuotiaita lapsia.
- Rokotetutkimuksiin on osallistunut jo 5000 lasta. Lopullinen määrä on 16 000 lasta. Tutkimus toteutetaan Burkina Fasossa, Gabonissa, Ghanassa, Keniassa, Malawissa, Mosambikissa ja Tansaniassa.
- Rokotuksen ovat kehittäneet yhteistyössä brittiläinen lääkefirma GlaxoSmithKline ja yhdysvaltalainen Path Malaria Vaccine Initiative. Jälkimmäinen on malarian vastainen hyväntekeväisyyssäätiö, jota rahoittavat Microsoft- ohjelmistofirman perustaja Bill Gates ja hänen vaimonsa Melinda.
FAKTA
Hinta ratkaisee
NOIN miljoona ihmistä- suurin osa afrikkalaisia lapsia
- kuolee vuosittain malariaan, koska heille ei ole varaa ostaa uusia ja tehokkaita malarialääkkeitä.
KEHITTEILLÄ oleva RTS,S -rokotus antaa suojan noin puolelle rokotteen saaneista.
ROKOTE saattaa olla valmis markkinoille viiden vuoden sisällä. Lääkefirma GLaxoSmithKline lupaa pitää rokotteen hinnan alhaalla.
Ilkka Timonen ....Aamulehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti