perjantai 6. marraskuuta 2009

ALLERGISEN JA ASTMAATIKON KANNATTAA OTTAA ROKOTE

Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvojat ovat viime päivinä saaneet runsaasti kysymyksiä sikainfluenssarokotteesta. Liitto suosittelee rokotteen ottamista sekä allergiaa ja astmaa sairastaville. ---Allergiat eivät ole este sikainfluenssarokotteen ottamiselle. Poikkeuksena on kananmuna- allergia.
-Jos sinulla on kananmuna- allergia tai jos olet saanut siitä aiemmin vakavan allergiareaktion, keskustele asiasta lääkärisi kanssa ennen rokotteen ottamista , allergianeuvoja Sirkka- Liisa Piippo ohjeistaa.
-Mikäli kananmunalle voimakkaasti allerginen päätyy ottamaan rokotteen, varotoimenpiteenä voi jäädä terveysasemalle tarkkailemaan vointiaan noin
puolen tunnin ajaksi. Anafylaksian oireet ilmenevät jo 5- 10 minuutin kuluttua altistumisen jälkeen.
- Allergianeuvontaan on tullut kysymyksiä myös tiomersaalista, rokotteen säilytysaineesta. Tiomersaali- allergia ei ole kovin yleistä, eikä se allergisillekaan aiheuta äkillisiä reaktioita. Jotkut tiomersaalille allergiset voivat saada lääkeaineesta aiheutuvan ihottuman muutaman päivän sisällä.
- Allergia- ja Astmaliiton rokotesuositus koskee myös allergisia vauvoja, he kuuluvat rokotuksen piiriin aikuisväestön tavoin.
- Astmaatikoille sikainfluenssarokote on tärkeä, koska tauti aiheuttaa keuhkoputken tulehdustilan . Astmaatikko saa keuhkoputken tulehduksesta herkemmin infektion, joka voi johtaa astmakohtaukseen tai keuhkokuumeeseen . Tuolloin myös sikainfluenssasta toipuminen kestää kauemmin. - Yhteydenottojen perusteella ihmiset reagoivat rokotteeseen yksilöllisesti. Jotkut saavat flunssan muutaman päivän kuluttua rokotuksesta ja se voi tilapäisesti pahentaa astmaa. Astman oireillessa on hyvä lisätä lääkitystä ja lähteä normaalia herkemmin ensiapuun, Sirkka- Liisa Piippo kehottaa.
Aamulehti

4 kommenttia:

 1. Hyvää tietoa.Oli hyvä lukea tämä.Emme mene sitten maanantaina turhan takia rokotuksille.
  Toivottavasti iskä ja Maaju saavat myöskin rokotukset.Musta on hyvä asia ottaa tämä vakavasti.

  Siunausta päivääsi ja kiva kun oot taas laittanut uuden postauksen tänne!
  Tykkään blogistasi kovasti!

  Jani katsoo jääkiekkoa ja kohta mennään syömään.Rakastan sinua!

  VastaaPoista
 2. Niin rokotus on äärettömän tärkeä ottaa. Toivon, että Maaju ja Pekkakin saisivat jo rokotuksen.
  Siunausta aarteeni,rakastan sinua.
  Hyvä,kun Irja tulee mukaan.

  VastaaPoista
 3. Heippa Kirsti!Nyt ehdin pistäytymään:)Olen tehnyt tänään paljon omassa blogissani.Ja ottanut sinne paljon urheiluvideoita:)Hienosti sopii tuohon viereen toi keltainen ruusukin.Mukavaa,kun olet vieraillut blogissani!T:ystäväsi,Jani!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Jani kommentistasi.Huomenna
  tulen puolestani sinun blogiisi kommentoimaan,nyt en voi katsoa mitään videota,kun Pekka nukkuu.
  Minustakin keltainen ruusu on kiva
  tuossa kohdassa.

  VastaaPoista