sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

PIENI APU SAATTAA MUUTTAA ELÄMÄN ,autettavista tulee nopeasti oman elämänsä rakentajia

YHTEISVASTUUKERÄ YKSEN tämän vuoden kansainvälisen avustustoiminnan kohde on BANGLADESH, missä tuetaan köyhimpien ihmisten toimeentuloa ja työllisyyttä.
Ihmiset suhtautuvat siellä elämänlaatunsa kehittämiseen luovasti ja kekseliäästi. He eivät tarvitse pitkään ulkopuolelta annettua apua, vaan pienen tuen turvin he muuttuvat autettavista oman elämänsä rakentajiksi. BANGLADESHIN naiset ovat viime vuosina rikkoneet perinteet ja lähteneet kodin ulkopuolelle työelämään.
Kehityksen veturina on Kirkon Ulkomaanavun tukema avustusjärjestö RDRS(Rangpur- Dinajpur Rural Service). Viime vuoden aikana lähes 100 000 naista on saanut järjestöltä koulutusta lakiasioista ja 5000 perheelle on annettu pienlaina.
Järjestö on organisoinut pohjoiseen, köyhän maan köyhimpään osaan laajan ja tehokkaaksí havaitun kyläneuvostojen verkoston.
Kyläneuvostot koostuvat paikallisista ihmisistä, jotka valitsevat itse johtajansa. Järjestö kouluttaa heidät, ja toimikunnat opastavat kyläläisiä muun muassa tuntemaan lakia, hoitamaan terveyttä, huolehtimaan ehkäisystä ja viljelemään maata uudenaikaisin keinoin.
Toimenpiteet tukevat naisten työelämän aloittamista ja auttavat ennen hyljeksittyjä leskiä pääsemään uuden elämän alkuun.
Kun äiti lähtee työhön, perheen ansiotaso nousee ainakin 20 prosentin verran , jopa tuplaantuu. On aika huikea näky, kun ennen syrjässä pysytelleet naiset ajavat mopolla töihin.
Nykypäivän Bangladeshilaisnaiset ovat ulospäin suuntautuvia ja avoimia. Muutos entiseen on suuri (valtava). Ensivaikutelmat ovat kuitenkin pettäviä.
- Naiset pukeutuvat värikkäästi ja ovat hoidetun näköisiä. Ihailin heidän vaatteitaan ja he kertoivat, että asu on heidän ainoansa. Jos naisella on kaksi vaatekertaa, hän tuntee itsensä rikkaaksi.
Köyhiä on siis todella paljon, sillä Bangladeshin pinta- ala on 144 000 neliökilometriä ja maassa on arviolta lähes 150 miljoonaa ihmistä. Noin puolet ihmisistä elää alle 70 sentillä päivässä. Köyhyyden syynä ovat paljolti tulvat ja myrskyt.
Viljelmät muuttuvat tulvan jälkeen liejuksi ja kodit tuhoutuvat. Ilmastonmuutoksen myötä tulvia tulee milloin tahansa, kun niitä ennen tiedettiin odottaa syksyisin. Bangladeshissa kyse on ihmisten perusasioista; siitä että koti pysyisi paikallaan, olisi työtä ja ruokaa, ja että lapset saisivat koulutuksen myötä paremman elämän.
Ulla- Maija Hertzen

2 kommenttia:

  1. Suuremmoinen kirjoitus.Kiitos.Pistää ajattelemaan.Jos bangladesilaisella naisella on kaksi vaatetusta hän tuntee olevansa rikas.Ja itselle ei meinaa kelvata välillä omasta vaatekaapista mikään.Voi voi.Hyvä,että naiset siä ovat uskaltautuneet lähtemään työelämään.

    VastaaPoista
  2. Minunkin vaatekaapissani on monta vaatekertaa.
    Siellä naiset ovat tyytyväisiä elämäänsä.Työelämään meno tuo todellakin perheeseen lisätuloa ja siten kaikki voivat paremmin. On myös ihmeellistä,kun he ovat niin avoimia,vaikka on puutetta ja köyhyyttä.

    VastaaPoista