maanantai 12. heinäkuuta 2010

Gazan saarron uutisoinnissa vääristelyä

Uutisoinnissa Gazan saarrosta ja toukokuisesta laivajupakasta on annettu monin paikoin vääristeltyä tietoa ja materiaalia. Esimerkiksi uutistoimisto Reuters on joutunut tunnustamaan, että se levitti maailmalle väärennettyjä valokuvia, joista oli manipuloitu pois laivassa olleiden teräaseet ja israelilaisten sotilaiden saamat veriset vammat.
- Eduskunnan Israel -ystävyysryhmän järjestämässä tiedotus - ja keskustelutilaisuudessa 9.6. 2010 tuotiin esiin asioita, joista media ei ole kertonut.
- - -
Gazan saarto
- Sekä Israel että Egypti julistivat yhdessä Gazan saarron Hamasin tultua alueella valtaan vuonna 2007. Tarkoituksena ei ole rangaista gazalaisia asukkaita, vaan estää aseiden pääsy alueelle. Mikäli saarto purettaisiin, se merkitsisi, että Gazan satamat olisivat lyhyessä ajassa valtavia asevarastoja.
- Saarron aikana Israel sallii päivittäin 100 - 200 avustusrekan pääsyn alueelle. Lisäksi Israel huolehtii 70 prosenttia alueen sähkön ja 100 prosenttia veden toimituksesta korvauksetta.
- Gazan saarto voidaan Israelin mukaan purkaa sen jälkeen, kun kansainvälisen yhteisön, ns. Lähi-idän kvartetin (YK, Yhdysvallat, EU ja Venäjä) asettamat ehdot terroristijärjestö Hamasille täyttyvät. Ehtojen mukaan Hamasin tulee luopua terrorismista, tunnustaa Israelin valtion olemassaolon oikeus ja tunnustaa Israelin ja palestiinalaisten välillä solmitut sopimukset.
- Saarrosta huolimatta vuosien aikana Gazan alueelta on ammuttu noin 10 000 rakettia Israeliin. Noin miljoona israelilaista elää jatkuvan rakettiuhkan alaisuudessa.

Laivavälikohtaus Välimerellä
- Kansainvälisten lakien mukaan konfliktitilanteessa olevilla osapuolilla on oikeus käyttää merisaartoa oman turvallisuutensa takaamiseksi. Saarto ei siis ole laiton. Mikäli jokin alus pyrkii murtamaan saarron, saarron julistaneella maalla on oikeus nousta laivaan ja ottaa se hallintaansa. Lakien mukaan asiaan voidaan puuttua jo kansainvälisillä vesialueilla. Sillä seikalla ei ole merkitystä, mitä laivalla on lastina.
- Toukokuun 30. päivänä kuusi laivaa purjehti Kyproksen suunnasta kohti Israelia tarkoituksena murtaa merisaarto. Sekä Israel että Egypti tarjosivat useaan otteeseen niille mahdollisuutta toimittaa humanitaarinen apu joko Punaisen Ristin tai YK:n välityksellä Egyptistä Gazaan. Laivojen viimeinen vastaus oli: "Kieltäydymme, kohteemme on Gaza."
- Kyseessä oli siis selkeästi poliittinen aie. Laivueen järjestäjänä oli Free Gaza Movement (Gazan vapautusliike) sekä Foundation for Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief (IHH). Järjestö on läheisissä suhteissa radikaaleihin islamisteihin.
- Israelin merivoimat pysäyttivät laivat, joista viiden haltuunotto sujui rauhanomaisesti. Kuudennella, suurimmalla laivalla, Mavi Marmara sotilaat kohtasivat julmaa väkivaltaa.
- Sotilaille oli annettu kehotus pyrkiä välttämään väkivaltaa. Aluksi he käyttivät vain väripistooleja, jotka eivät vahingoita vaan merkitsevät kohteensa myöhempiä toimia varten.
- Sotilaita puukotettiin ja hakattiin silmittömästi, kolme heistä kipnapattiin tajuttomina, yksi heitettiin 10 metrin korkeudesta yläkannelta alas ja yksi heitettiin mereen. Kidnappauksen jälkeen sotilaat ottivat käyttöönsä henkilökohtaiset pistoolinsa. Israelin tiedottajan mukaan minkään valtion armeija ei olisi voinut toimia toisin.

Selkkauksen tutkinta - Israel on kieltäytynyt kansainvälisen tutkimusryhmän asettamisesta selkkauksen selvittämiseksi, sillä he haluavat tehdä tutkimukset itse. Syyksi Israel on ilmoittanut kokemukset aikaisempien tutkimusryhmien toiminnasta: komiteat ovat yleensä jo etukäteen asennoituneet puolueellisesti tutkimukseen.

- Puolueellisuutta on lisännyt seikka, että palestiinalaispuolella henkilöitä on aina saanut haastatella vain Hamasin edustajan läsnä ollessa kontrolloimassa vastauksia.

- Lisäksi Israel haluaa, että yksittäisten sotilaiden toimien tutkimisen sijaan tulisi tutkimus laajentaa koskemaan laajempaa ongelman kokonaiskuvaa, esim. miksi Israelin tulee sietää jatkuva rakettien lähettäminen Gazan puolelta Israeliin kansainvälisen median kiinnittäessä asiaan vain vähäistä huomiota.

- Israelin mukaan kansainväliset yhteisöt voisivat joko tulla tarkkailijoiksi tutkimukseen tai heille toimitettaisiin tutkimusmateriaali.

Itäportti nro 4, kesäkuu 2010

2 kommenttia:

  1. Kiitos tämän jakamisesta.Siunausta ja varjelusta sinulle!<3

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kata!
    Näin he eivät kerro kaikkea,ainakaan mitään Israelin asioista.
    En ymmärrä miksi ihmiset haluavat uskoa kaiken Israelin syyksi.
    Siunausta ja varjelusta myös sinulle!

    VastaaPoista