tiistai 20. heinäkuuta 2010

Israelin ymmärtäminen

Roomalaiskirjeen luvuissa 9--11 apostoli Paavali käsittelee laajasti pakanakristityn suhtautumista Israeliin. Vaikka parhaat teologit ovat kiistelleet tästä raamatunkohdasta vuosisatojen ajan, tietyt tosiasiat, jotka Paavali kehottaa meitä hyväksymään, ovat selviä. Koska kirkko ei ole perinteisesti hyväksynyt niitä, juutalaisvastaisuus on valitettavasti päässyt kasvamaan ja kukoistamaan monissa kirkoissa ja uskonnollisissa perinteissä.
-Meidän tulisi tutkia näitä tosiasioita uudelleen ottaen huomioon seuraavat asiat.
-1. Raamatun Jumala ei ole koskaan hylännyt kansaansa (Room. 11:1). Tämä tarkoittaa sitä, Hänellä on suunnitelma pelastaa Israelin kansa. Hän ei ole unohtanut heitä ja Hänellä on varattuna yllätys meille kaikille.. Aivan kuten Elia luuli kaiken toivon menneen, niin Herra antaa tänäänkin merkittävän ihmeen tapahtua Israelissa. Hän toimii aktiivisesti Israelin nykyisessä tilanteessa.
- 2. Jumala on käyttänyt Israelin epäuskoa antaakseen pelastuksen pakanoille (Room. 11:11). Tämä asia on jossain määrin arvoituksellinen, mutta se kuitenkin tekstistä selviää, että maailmassa on kristillinen seurakunta siksi, että Israel hylkäsi Jeesuksen. Paavali rohkaisee meitä suhtautumaan asiaan kiitollisuudella eikä halveksien. Hänen mukaansa "heidän lankeemuksensa on maailmalle rikkaudeksi". Seurakunnan olisi tullut osoittaa Israelille ystävällisyyttä ja arvostusta eli sytyttää heidät kiivauteen.
-3. Jumala käskee meidän lakata kehumasta ylimielisesti olevamme parempia kuin juutalaiset, sillä meidät on oksastettu heidän hengelliseen puuhunsa (Room. 11:17- 19). Se tarkoittaa, että hengellinen taustamme on juutalainen. Jeesus sanoi: "Pelastus on juutalaisista" (Joh. 4:22). Uskomme on pohjimmiltaan juutalainen, ja se rakentuu Mooseksen, Joosuan, Esterin, Daavidin, Jesajan, Danielin, apostolien ja Messiaamme
Jeesuksen elämän pohjalle.
4. Jumala käskee meidän pelätä ja kunnioittaa Häntä (Room. 11:19 -20). Juutalaiset voidaan helposti oksastaa takaisin puuhunsa, sillä he ovat "luonnollisia oksia", kun me taas olemme "villejä oksia". Se tarkoittaa, että me olemme tietyssä mielessä väärässä paikassa, ja Jumalan on helpompaa oksastaa kansansa takaisin heidän omaan puuhunsa kuin liittää meidät siihen. Meidän tulisi siis pelätä Jumalaa ja kiittää Häntä osoittamalla rakkautta juutalaiselle kansalle. Jos olemme ylimielisiä heitä kohtaan, saamme osaksemme Hänen vihansa, ja Hän varoittaa tämän voivan johtaa hengelliseen kuolemaan. (Room. 11:21- 22).
5. Jumala käskee meidän ottaa vastaan salaisuus (Room. 11:25- 26). Israelilla on edessään loistava tulevaisuus. Sen epäonnistuminen on siis vain osittaista ja eräänä päivänä koko Israel on pelastuva. Sen kohtalo on kokonaan Jumalan korkeimmassa suunnitelmassa. Hänen tiensä ovat käsittämättömät , mutta se on selvää, että Siionista on tuleva pelastaja, joka tuo suuren siunauksen Israelille. Tämä näky Israelin tulevaisuudesta ei jää toteutumatta. Israelin kansan tulevaisuus, joka alkoi Aabrahamista ja päättyy Pyhän Hengen vuodattamiseen heidän ylleen, on siis "peruuttamaton" (Room. 11:29).
Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että Jumala ei ole unohtanut Israelia, ja meidän pitäisi olla täynnä rakkautta ja kiitollisuutta kohdatessamme heitä. Vaikka kannamme vuosisatojen kristillisen juutalaisvastaisuuden häpeää, viime vuosikymmeninä juutalais- kristillisissä suhteissa on tapahtunut vallankumous, ja ICEJ on sen eturintamassa.
Malcolm Hedding Sana Jerusalemista kesäkuu 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti