sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Lucia- neidot tuovat piristystä pimeään ja synkkään talveen


Sunnuntaina 13.12. vietetään Lucian päivää, jolloin monissa kirkoissa Lucia- neidot laulavat ja tuovat pimeän keskelle valoa kynttiläkulkueineen.
- Alun perin Pyhä Lucia oli katolisen kirkon pyhimys, joka koki marttyyrikuoleman noin vuonna 304. Lucia päivää vietettiin 13. joulukuuta, mikä osuu samalle päivälle kuin esikristillisen kirkon valon juhla. Vanhan kalenterin mukaan 13.12. oli vuoden pimein päivä.
- Nykyään tuntemamme Lucia- perinne tuli Suomeen Ruotsista 1900- luvun alussa. Silloin juhlaa vietettiin lähinnä suomenruotsalaisissa kodeissa ja kouluissa.
- Vaikka perinne on sittemmin levinnyt myös suomenkielisen väestön keskuuteen, valon juhla on monelle suomensuomalaiselle edelleen vieras.
- Suomensuomalaiset eivät ole ehkä omaksuneet juhlaa samalla tavalla, koska perinteellä on niin vahvat ruotsalaiset juuret. Nykyään elämme kuitenkin yhtenäisemmin kuin vuosisadan alussa, ja juhlaakin vietetään laajemmin.
JATKUVA PERINNE
Lucian perinteeseen kuuluu, että perheen nuorin tytär pukeutuu valkoiseen pukuun ja laittaa päähänsä puolukanvarsista tehdyn kruunun.
- Ehkä suomalaisessa mediassa pitäisi näkyä enemmän Lucian päivästä, jotta suomenkieliset ottaisivat osaa juhlaan.
Ida Roivainen, Aamulehti

4 kommenttia:

 1. HEi Kirsti,Kiinnostavaa tietoa ja hyvä postaus!:)Tykkään blogistasi!:)OOt ihana ihminen!♥

  VastaaPoista
 2. Kiitos Krista kommentistasi ja kiitos kauniista sanoistasi.Sinäkin olet ihana!

  VastaaPoista
 3. Hei,kiva kuulla Lucian päivästä.
  Kuva on myöskin kaunis.

  Toivon vierellesi enkeleitä ja että saat hyvin nukuttua tänä yönä!

  VastaaPoista
 4. Minustakin on kiva tietää Lucia päivän vietosta,täälläpäin eräässä koulussa on ollut jo seitsemän vuoden ajan perinteenä kiertää luokissa ja vanhusten luona kulkueena. Minusta se on ihana perinne.
  Kiitos,kun toivot enkeleitä vierelleni,heitä minä tarvitsen.

  VastaaPoista