maanantai 14. joulukuuta 2009

Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden

On suurenmoista pysähtyä jälleen jouluna miettimään Jumalan valon tuloa tähän maailmaan. Raamatun ilmoitus on totuudellinen: ihmiskunta on synnin tähden pimeydessä ja erossa Jumalasta. Ihmiskunta on hylännyt Jumalan hallintavallan, kääntänyt selkänsä Hänelle ja on kapinassa Hänen majesteettiuttaan vastaan. Synti on erottanut ihmisen Luojasta, toisista ihmisistä ja luomakunnasta. Seurauksena siitä on ollut mittaamaton menetys, kärsimys, suru, viha ja sorto.
Syy ei ole Jumalan, vaan ihmisen synnin.
VALON JUHLAT
Juutalaisten hanukka- juhla ajoittuu joulun aikaan. Molemmat juhlat ovat valon juhlia. Hanukka sai alkunsa 160- luvulla eKr. , kun hellenistien kuningas Antiokus Epifanes häpäisi Jerusalemissa olleen juutalaisten temppelin ja Danielin ennustama "hävityksen kauhistus" asetettiin sinne. Antiokus Epifanes oli vallan saatuaan kieltänyt juutalaisen uskonnon harjoittamisen, ympärileikkauksen, sapatti- ja ruokarukoukset sekä pyhien kirjoitusten lukemisen. Lopulta hän uhkasi tappaa kaikki, jotka eivät kumartaneet hänen temppeliin pystyttämäänsä "hävityksen kauhistusta". Zeuksen patsasta. Hän halusi sammuttaa Jumalan ilmoituksen valon.
Juudas Makkabealaisen johdolla pieni juutalaisten joukko kuitenkin onnistui taistelussaan Epifanesta ja hänen kreikkalaista sotaväkeään vastaan ja vapautti temppelin. Temppeli puhdistettiin ja haluttiin vihkiä uudelleen käyttöön. Ylipapin hyväksymää öljyä löytyi ainoastaan sen verran, että sitä riittäisi vain yhdeksi päiväksi. Temppelin vihkiäisjuhlassa (164 eKr.) tämä öljytilkka kuitenkin paloi menorassa kahdeksan päivää, kunnes saatiin uutta öljyä.
- Tämän öljyn ihmeen muistoksi hanukka- juhlaa vietetään kahdeksan päivää. Jumalan pelastava Valo oli voittanut Antiokus Epifaneksen synnyttämän pimeyden ja kapinan Jumalan ilmoitusta vastaan. Myös Jeesus juhli hanukkaa ja apostoli Johannes kutsuu sitä temppelin vihkimisen muistojuhlaksi (Joh. 10.22)
- Raamattu sanoo Jeesuksesta: "Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valkeus. Ja valkeus loistaa pimeydessä, ja pimeys ei sitä käsittänyt." (tai: ei saanut valtaansa, omistanut" kr) " Siinä on rakkaus... siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi" (Joh. 1:4- 5, 1 Joh. 4:10) Jeesuksen tulo maailmaan merkitsi valon saapumista. Jumalan rakkauden valo on tunkeutunut ihmiskunnan pimeyteen, kapinaan, keskelle sortoa ja vihaa- tuomaan sovituksen ja rauhan; ensin Jumalan ja sitten ihmisten kanssa.
Lehdestä Sana Jerusalemista
Juha Ketola

5 kommenttia:

 1. Ihana!Kansa joka pimeydessä vaeltaa,näkee suurenvalkeuden.Pian meillä on jo valonjuhla täällä.

  Oikein kaunista joulun odotusta sinnekkin päin!

  VastaaPoista
 2. Ihana joulu tulossa,valon juhla.
  Kiitos kommentistasi Kata.
  Onnellista jouluaikaa teille,ja kiva nähdä pian.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Kirsti tästä kirjoituksesta! Kun mietin Jumalan suurta pelastus-suunnitelmaa ihmisen varalle, suuri kiitollisuus valtaa mieleni. Jos Poikaa ei olisi lähetetty, kuinka toivoton olisikaan meidän maailmamme. Minun sydämeni kärsii, kun näen kaiken tämän pimeyden ympärillämme; samaisen pimeyden, jossa itse vaelsin pitkään. Toivottomuus syö ihmisen elävältä hiljalleen ja synnyttää yhä uusia ja toinen toistaan julmempia "Antiokus Epifaneksia".
  Toivon sinulle Kirsti Jumalan Rauhaa ja Siunausta tähän joulun aikaan ♥ Meillä on paljon aihetta kiitokseen, vaikka olosuhteet välillä näyttäisivätkin toiselta.

  VastaaPoista
 4. Hei Kirsti,Rohkaseva postaus,tuli hyvä mieli!:)sulla on ihania postauksia ja tykkään blogistasi valtavasti!:)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Johanna,kirjoitin tähän eilen jo viestin,mutta olen painanut etusivu kohdasta ja viesti tietysti hävisi.
  Jumala rakasti ensin meitä,voi sitä Jumalan rakkautta,Hän antoi Poikansa edestämme.Ja nyt Hän katsoo meitä Poikansa kautta. Se on lohdullista.
  Meillä yksi tyttö ei ole vielä sisällä pelastuksessa,ei myöskään useat sukulaisista. Tuska heidän puolestaan on raastavaa,sisin huutaa... ja maailma on täynnä heitä,jotka turmapaikalle hoippuvat,ilman Jumalaa. Meillä on rukous aseenamme, Jeesus kuulee sydämemme huokaukset. Luin eilen Luuk. 2:30-32.
  Johanna minäkin toivon sinulle kaikkea Jumalan täyteyttä,rauhaa ja lepoa Jeesuksessa.Kiitokseen on aihetta.
  Ole siunattu!♥

  VastaaPoista