Lauantaina 29.3. tytöt tulivat Susannan kanssa meille kylään:) Ensin juteltiin kuulumisia, sitten kahvittelun lomassa Susanna toi ison pussillisen irtokarkkia esille. Nam, tytöillä lauantai on karkkipäivä. Ruutuhyppelyn ja tyttökoulun jälkeen he alkoivat suunnittelemaan kotiin lähtöä, Sakari- vaari lähti viemään heidät.
Oli mukava taas nähdä lapsia, ainahan se on sitä.
Kun Sakari tuli aloimme katsomaan
TV7:n lauantai- illan elokuvaa.
Lauantaisin sieltä tulee elokuva tai dokumentti, hengellinen elokuva.
Sunnuntaina heräilimme yhdeksältä, oikea aika olikin jo kymmenen, koska maaliskuun lopussa kellot siirretään kesäaikaan. Lehden mukaan kesäaikaan siirryttiin myös Usa:ssa.
Oli ihanaa kahvitella ja klo 11.00. alkoi nettikirkkomme lähetys -Tervetuloa kotiin- seurakunnasta. Sanomme sitä kirkoksemme, kun katselemme sitä sunnuntaisin. Siellä lauletaan ihania lauluja, sanomme niitä meidän lauluiksemme, koska ne ovat Jumalaa ylistäviä, sytyttäviä ja sanomaltaan hengellisiä. Siellä puhui ulkomaalainen nuorempi pastori, Mika-pastori tulkkasi. Mika on kasvanut lähetyslaivalla, African ja Aasian maissa, ja ollut aikuisena vaimonsa ja lastensa kanssa lähetystyössä monissa maissa.
Muutamia Aamulehdessä julkaistuja kannanottoja Suvivirsiasiaan.
KYSEESSÄ KAI MERKITTÄVÄ EPÄKOHTA Apulaisoikeuskanslerilla on ollut aikaa ja resusseja kiinnittää huomionsa Suvivirteen.
Kun kerran näinkin korkealla tasolla käsitellään tuollaista asiaa, niin täytyyhän kyseessä olla merkittävä yhteiskunnallinen epäkohta, joka ehdottomasti vaatii virkakunnalta laaja- alaista tutkimista ja paneutumista.
Kun tuollaisiin asioihin voidaan käyttää resursseja, niin jotenkin tuntuu siltä, että SUOMI ON NYT VALMIS. Ei täällä muita ONGELMIA VOI OLLA.
Mieshenkilö.
"TUNNUSTAVA
USKONTO
kuuluu elämään - myös kouluun ja sen tilaisuuksiin. Kyse on arvoista.
Ihmisen perusoikeuksiin kuuluu uskonnonvapaus joka tarkoittaa vapautta uskontoon - EI VAPAUTTA USKONNOSTA. Lapsella on siis oikeus valita uskontonsa. Valinta tapahtuu yleensä nuoruusiässä. Uskonto antaa pohjan arvoille, moraalille ja IHMISARVOLLE.
Olennainen osa tässä on , että vanhemmilla on vapaus opettaa lapselle oma uskontonsa ja perustelut uskonnolle. Näin lapsi oppii hyvin yhden uskonnon ja hän pystyy ymmärtämään par emmin myös muita uskontoja ja maailmankatsomuksia.
Käsitys, jonka mukaan lapsen pitäisi saada vapautus uskonnosta vie harhaan.
Silloin lapsi kasvaa eräänlaisessa arvotyhjiössä, josta puuttuvat tieto oikeasta ja väärästä.
On parempi, että lapselle ollaan tässä asiassa avoimia. Uskonnollinen käsitys on aina valinta, joka pohjautuu arvoihin. Valtauskonnon opettaminen on yleissivistystä, vaikka henkilökohtainen näkemys poikkeaisi niistä.
Vanhempien tulee opettaa lastaan erottamaan oikea väärästä. Myös useat ateistit opettavat lapsilleen sellaisia moraalikäsityksiä ihmisarvosta ja oikeasta ja väärästä, jotka ovat perusteltavissa lähinnä kristinuskon avulla.
Kasvatus ottaa aina kantaa uskontoon, joko uskonnon löytämisessä tai kieltämällä uskon. Niin sanottu uskonnoollisesti neutraali kasvatus on käytännössä mahdoton. Avoin keskustelu uskonnosta antaa lapselle ja nuorelle avaimet löytää oma tiensä."
Nainen
Saako laulaa KESÄPÄIVÄ KANGASALLA? Pirkanmaalla on laulettu Suvirren tilalla myös Pirkanmaan kansallislaulua Kesäpäivä Kangasalla. Sen teksti ylistää maakunnan kauneutta ja kiittää Taivahan Pyhää Herraa ja Luojaa kaikesta siitä kauneudesta, mikä meitä ympäröi.
Mikähän tämän laulun tilanne on tässä uskontokielteisessä katsannossa? Mitä muita lauluja tulee tasa-arvon nimessä vastustaa ja kieltää esittämästä?
Oi Herra intoa anna, ain maatamme rakastamaan. Mies
Perinteet, kuten uskonnolliset laulut ja eri katsomuksiin pohjautuvat hartaudet Suomen kouluissa, loukkaavat joitakin vapaa-ajattelijoita. Eräs vapaa-ajattelija teki kantelun ja apulaisoikeuskansleri esitti, että uskonnonvapauden nimissä perinteistä on luovuttava. Suomessa on noin 2000 rekisteröitynyttä vapaa-ajattelijaa. Suurin osa vähemmistöuskontojen edustajista, sekä uskontokuntiin kuulumattomista suhtautuu perinteisiin suvaitsevasti. Suomalaisissa kouluissa on perinteikästä laulaa syntymäpäivälauluja, sekä viettää vappua ja itsenäisyyspäivää. Nämä ovat asioita, jotka ovat Jehovantodistajille kiellettyjä. Heitä on Suomessa noin 19 000. Jos negatiivisesta uskonnonvapaudesta halutaan pitää kiinni, täytyy heidät ottaa huomioon siinä missä äänekäs vapaa-ajattelijoiden joukko. Uskonnonvapauden pitäisi olla linjakasta. Mies.
♥♥♥♥ ♥♥
" Lauri Miikkulainen kirjoittaa (AL.26.3.) tiukoin sanankääntein Jo joutui armas aika-laulun kouluissa laulamista vastaan. Hänen tietoihinsa ei näytä kuuluvan se, että kysymyksessä on itseasiassa ruotsalainen - tai joidenkin tietojen mukaan saksalainen - kansanlaulu, jota on ryhdytty kutsumaan suvivirreksi siksi, että se on otettu virsikirjaan.
Minua kyllä kovasti ihmetyttää se, että yksi pieni kansanlaulu on joidenkin mielestä niin paha asia, että sen laulaminen vapaasti missä tahansa pitää kieltää.
Kielletään mieluummin vaikkapa kirosanoja sisältävien iskelmien esittäminen kouluissa kuin muuallakin. Niitä kun kuulee radiostakin joka päivä. Ainakin minua ne loukkaavat syvästi."
Mies
Oikeusministeri puolustaa Suvirttä 30.3.2014. KEVÄTJUHLAT. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan Suvivirsi kuuluu yhteiseen kulttuuriperintöömme.
- Virttä ei tule unohtaa tai piilottaa, vaan sen tulee kuulua kouluissamme myös tulevaisuudessa.
Hänen mukaansa kaikille tiedotetaan jo nyt joulu- ja kevätjuhlien ohjelmista, ja jokainen voi itse päättää, jos he osallistuvat.
- Olen iloinen että peruslakivaliokunta on käsitellyt asian uudestaan, ja toivon, että se johtaa yksiselitteiseen tulkintaan, Henriksson linjaa.
Aamulehti
Se on paljon isompi valinta kuin osallistuako yksittäisiin suvivirsitilaisuuksiin.
Kun vanhemmat valitsevat lapsen puolesta uskonnollisen vakaumuksen lapsen ollessa vielä kykenemätön tahtoaan ilmaisemaan, se ei ole lapselle uskonnon - eikä mitään muutakaan vapautta. Vapautta lapsi pääsee käyttämään vasta tietyssä iässä
. Siihen saakka luterilaisten vanhempien lapsi on luterilainen, muslimien lapsi on muslimi
ja niin edelleen.
Hän osallistuu vanhempiensa valitseman uskonnon opetukseen ilman mitään vapauksia.
Mitähän siitä sanottaisiin, jos esimerkiksi kokoomukselaisten vanhempien lapsi ilmoitettaisiin jäseneksi kokoomusnuoriin? Sitä ei perusteltaisi mielipiteen tai omantunnon vapaudella."
Mies
Keskustorilla päivysti kaksi Jehovan todistajaa. Kysyin heidän mielipidettään ja nuoremman kannanotto oli selvä:"Jos pieni vähemmistö yrittää pakottaa enemmistön omiin tapoihinsa, eivätkö he silloin ole suvaitsemattomia?"
Jehovan todistajille riittää oikeus olla osallistumatta vakaumuksenvastaiseen toimintaan.
Vapaa-ajattelijoille minulla on vakava kysymys. Eikö yhtään askarruta, kun tiukassa maineessa olevat uskovaisetkin ovat vapaamielisempiä kuin te?"
Mies.
Koulun uskonnonvapauden muutoksiin ei ole perusteita. Ilmeisesti koulujen kevätjuhlien lähestyminen on aktivoitunut apulaisoikeuskanslerin pohtimaan uskonnonvapautta koulussa. Suvivirren ja aamunavausten asemaa olisi Opetushallituksessa arvioitava uudelleen.
Aloite on yllättävä, sillä hiljakkoin uudistetut ohjeet uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä tyydyttivät laajaa enemmistöä.
Yhden kategorian kieltäminen edellyttäisi tätä ja sen määrittelyä, mikä on uskonnollinen tai kristillinen. Nimi Jeesus, Jumala, Raamattu- Koraani- sitaatti - vai mitä? Entä Suvivirsi? Eikö sen kieltäminen johtaisi kaiken hengellisen musiikin poistamiseen koulusta myös musiikkitunneilta? Tämäkö olisi uskonnonvapautta?
Kysymys on selvästi Vapaa-ajattelijoiden liiton kaltaisten "uskontoallergisten" piirien toiveista. Heidän uskonnonvapautuksensa on sitä,
että 500:lta kevätjuhlaan osallistuvalta kielletään se, mikä "loukkaa" ehkä paria läsnäolijaa. Eikö tämä ole vähemmistöterroria?
Eikö nykyään pyritä korostamaan avointa erilaisuuden kohtaamista ja hyväksymistä?
Uskonnonopetusta halutaan kaikille yhteiseksi toiminnaksi, jossa taustaltaan erilaiset oppilaat kohtaavat ja pohtivat yhdessä elämälle tärkeitäm peruskysymyksiä.
Tämä ihanne voisi toteutua jo nyt aamunavauksissa. Persoonalliset puheenvuorot kristilliset ja maalliset, voisivat antaa kipinää omille pohdinnoille. Kuka tätä pelkää?
Mies.
Kokoomuksen kansanedustaja kirjoituksessaan toteaa, että koko kokoomuksen eduskuntaryhmä kummeksuu apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen kantaa, joka poikkeaa sekä oikeusasiamiehen että perustuslakivaliokunnan aiemmista
kannanotoista.
Suomessa perustuslain tulkinta kuuluu viime kädessä perustuslakivaliokunnalle
. Katson ettei suvivirren esittäminen koulujen kevätjuhlissa loukkaa uskonnonvapautta vaan on osa suomalaista kulttuuriperintöä. Kulttuuriperinnön siirtäminen nuoremmille sukupolville on koululaitoksen tärkeä sivistyksellinen tehtävä.
Nainen kansanedustaja (ko)
♥♥♥♥
Suvivirren sanomasta löytyy itselle voimakas luontokokemus. Se on tunne heräävästä luonnosta, valosta, kauneudesta, uusiutumisesta talven jälkeen.
Jos Suvivirren kieltämiseen mennään, se on vahinko. Onko niin väliä mistä syystä kukin meistä tuntee kiitollisuutta siitä, että joka kevät sama riemullinen luontokokemus toistuu?"
Nainen.
"Voisiko joku säveltäjä
tehdä sävellyksen, sanat voisi ottaa
vaikka perustuslaista. Sitä veisua voisi
sitten laulaa suvivirren sijaan.
Näin voisimme säästää yhteiskunnan varoja ja aikaa,
kun itsensä syrjityksi kokevien ei tarvitse valittaa oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille."
Nainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti