maanantai 31. maaliskuuta 2014

Mielipiteitä - kommentteja


                    Onnea teille  Irma ja Irmeli  nimipäivän johdosta!  Maaliskuun viimeinen päivä  oli  keväinen ja aurinkoinen. Aamulehden mukaan kevät etenee nyt  hitaasti.  Kevään eteneminen hidastuu huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Pohjoinen ilmavirtaus pitää Suomen sään viileämpänä kuin se on ollut maaliskuun lopulla kerrotaan Ilmatietenn laitokselta.

               Lauantaina 29.3.    tytöt tulivat Susannan kanssa meille kylään:) Ensin juteltiin kuulumisia, sitten kahvittelun lomassa Susanna toi ison pussillisen irtokarkkia esille. Nam,  tytöillä lauantai on karkkipäivä. Ruutuhyppelyn  ja tyttökoulun jälkeen he alkoivat suunnittelemaan kotiin lähtöä, Sakari- vaari lähti viemään heidät.
  Oli mukava taas nähdä lapsia,  ainahan se on sitä.
 Kun Sakari tuli aloimme katsomaan
 TV7:n lauantai- illan  elokuvaa. 
 Lauantaisin sieltä tulee elokuva tai dokumentti, hengellinen elokuva. 
 Sunnuntaina heräilimme yhdeksältä, oikea aika olikin jo  kymmenen,  koska maaliskuun lopussa kellot siirretään kesäaikaan. Lehden mukaan kesäaikaan siirryttiin myös Usa:ssa.
  Oli ihanaa kahvitella ja klo 11.00. alkoi  nettikirkkomme lähetys -Tervetuloa kotiin-  seurakunnasta.  Sanomme sitä kirkoksemme,  kun katselemme sitä sunnuntaisin. Siellä lauletaan ihania lauluja,  sanomme niitä  meidän lauluiksemme,  koska ne ovat Jumalaa ylistäviä,  sytyttäviä ja sanomaltaan hengellisiä. Siellä puhui ulkomaalainen nuorempi pastori,  Mika-pastori tulkkasi.  Mika on kasvanut lähetyslaivalla, African ja Aasian maissa,  ja ollut aikuisena vaimonsa ja lastensa kanssa lähetystyössä monissa maissa.    

                                                            

   Muutamia Aamulehdessä julkaistuja kannanottoja Suvivirsiasiaan. 
 KYSEESSÄ KAI MERKITTÄVÄ EPÄKOHTA  Apulaisoikeuskanslerilla on ollut  aikaa ja resusseja kiinnittää  huomionsa Suvivirteen.
  Kun kerran näinkin korkealla tasolla käsitellään tuollaista  asiaa,  niin täytyyhän kyseessä  olla  merkittävä yhteiskunnallinen epäkohta,  joka ehdottomasti  vaatii virkakunnalta laaja- alaista tutkimista ja paneutumista. 
 Kun tuollaisiin asioihin  voidaan käyttää  resursseja, niin jotenkin tuntuu  siltä,  että  SUOMI ON NYT  VALMIS.  Ei täällä  muita ONGELMIA  VOI OLLA.
 Mieshenkilö.

  "TUNNUSTAVA 
 USKONTO
 kuuluu elämään -  myös  kouluun  ja sen tilaisuuksiin.  Kyse on arvoista. 
 Ihmisen perusoikeuksiin kuuluu uskonnonvapaus  joka tarkoittaa  vapautta  uskontoon -  EI VAPAUTTA  USKONNOSTA.  Lapsella on siis oikeus valita  uskontonsa.  Valinta tapahtuu  yleensä  nuoruusiässä.  Uskonto  antaa pohjan  arvoille,  moraalille ja IHMISARVOLLE.
  Olennainen osa tässä on ,  että  vanhemmilla  on vapaus opettaa  lapselle oma uskontonsa ja perustelut  uskonnolle.  Näin lapsi oppii hyvin yhden uskonnon ja hän pystyy ymmärtämään par emmin myös muita uskontoja ja maailmankatsomuksia.
  Käsitys,  jonka mukaan lapsen pitäisi saada vapautus  uskonnosta vie harhaan.
 Silloin lapsi kasvaa eräänlaisessa arvotyhjiössä,  josta puuttuvat tieto oikeasta ja väärästä.
  On parempi, että lapselle ollaan tässä asiassa avoimia.  Uskonnollinen käsitys on aina valinta,  joka pohjautuu arvoihin.  Valtauskonnon opettaminen on yleissivistystä,  vaikka henkilökohtainen näkemys poikkeaisi niistä.
  Vanhempien tulee opettaa lastaan erottamaan oikea  väärästä.  Myös useat ateistit opettavat lapsilleen sellaisia moraalikäsityksiä ihmisarvosta ja  oikeasta ja väärästä,  jotka ovat perusteltavissa lähinnä  kristinuskon avulla.
 Kasvatus ottaa aina kantaa uskontoon,  joko  uskonnon löytämisessä tai kieltämällä  uskon. Niin sanottu uskonnoollisesti neutraali kasvatus on käytännössä mahdoton.  Avoin keskustelu uskonnosta antaa lapselle ja nuorelle avaimet löytää oma tiensä."
 Nainen

                                                                                                                                               

            Saako laulaa KESÄPÄIVÄ  KANGASALLA? Pirkanmaalla on laulettu Suvirren tilalla  myös Pirkanmaan kansallislaulua Kesäpäivä  Kangasalla.  Sen teksti  ylistää maakunnan kauneutta ja kiittää Taivahan Pyhää  Herraa ja  Luojaa  kaikesta  siitä kauneudesta,  mikä  meitä  ympäröi. 
 Mikähän tämän laulun tilanne on tässä  uskontokielteisessä katsannossa? Mitä  muita lauluja tulee tasa-arvon nimessä vastustaa  ja kieltää esittämästä? 
 Oi  Herra  intoa anna,  ain maatamme  rakastamaan.  Mies


 Perinteet, kuten uskonnolliset laulut ja eri katsomuksiin pohjautuvat hartaudet Suomen kouluissa,  loukkaavat joitakin vapaa-ajattelijoita.  Eräs vapaa-ajattelija teki kantelun ja apulaisoikeuskansleri esitti,  että  uskonnonvapauden nimissä perinteistä on luovuttava.  Suomessa on noin 2000 rekisteröitynyttä vapaa-ajattelijaa.  Suurin osa vähemmistöuskontojen edustajista,  sekä uskontokuntiin kuulumattomista suhtautuu  perinteisiin suvaitsevasti.  Suomalaisissa kouluissa on perinteikästä laulaa syntymäpäivälauluja,  sekä  viettää  vappua ja itsenäisyyspäivää.  Nämä ovat asioita,  jotka ovat  Jehovantodistajille kiellettyjä.  Heitä on Suomessa noin 19 000.  Jos negatiivisesta uskonnonvapaudesta halutaan pitää kiinni,  täytyy  heidät ottaa huomioon siinä  missä äänekäs  vapaa-ajattelijoiden joukko.  Uskonnonvapauden pitäisi olla linjakasta.  Mies.


♥♥♥♥ ♥♥

       " Lauri Miikkulainen kirjoittaa  (AL.26.3.) tiukoin sanankääntein Jo joutui  armas aika-laulun kouluissa laulamista  vastaan.  Hänen tietoihinsa ei näytä  kuuluvan se,  että kysymyksessä on itseasiassa  ruotsalainen - tai  joidenkin tietojen  mukaan saksalainen -  kansanlaulu, jota  on ryhdytty  kutsumaan suvivirreksi siksi,  että se on otettu virsikirjaan.
  Minua kyllä  kovasti ihmetyttää se, että yksi pieni kansanlaulu on joidenkin mielestä niin paha  asia, että sen laulaminen vapaasti missä tahansa  pitää  kieltää.
  Kielletään mieluummin vaikkapa  kirosanoja sisältävien iskelmien esittäminen kouluissa kuin muuallakin.  Niitä  kun kuulee radiostakin joka päivä.  Ainakin minua ne loukkaavat syvästi."
 MiesOikeusministeri puolustaa Suvirttä 30.3.2014. KEVÄTJUHLAT. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan Suvivirsi kuuluu yhteiseen kulttuuriperintöömme.
  - Virttä ei tule unohtaa tai piilottaa,  vaan sen tulee  kuulua kouluissamme myös tulevaisuudessa.
Hänen mukaansa  kaikille tiedotetaan jo nyt joulu-  ja kevätjuhlien ohjelmista,  ja jokainen voi itse päättää,  jos he osallistuvat.
  - Olen iloinen että peruslakivaliokunta on käsitellyt asian uudestaan,  ja toivon,  että  se johtaa  yksiselitteiseen tulkintaan,  Henriksson linjaa.
 Aamulehti

           "AAMULEHDEN jatkot-palstalla(31.3.)  Risto  Moisio puolusti suvaitsevaisuutta.  Hän vaati,  että  vanhempien on annettava lastensa itse valita  osallistuvatko he koulun uskonnollisiin tilaisuuksiin. Samalla  logiikalla lapsilla  tulisi olla oikeus valita mihin uskontokuntaan he liittyvät vai liittyvätkö  mihinkään.
  Se on paljon isompi  valinta kuin osallistuako yksittäisiin suvivirsitilaisuuksiin.
  Kun vanhemmat valitsevat lapsen puolesta uskonnollisen vakaumuksen lapsen ollessa vielä  kykenemätön tahtoaan  ilmaisemaan, se ei ole  lapselle uskonnon -  eikä mitään muutakaan vapautta.  Vapautta lapsi  pääsee käyttämään vasta  tietyssä iässä
. Siihen saakka luterilaisten  vanhempien lapsi on luterilainen,  muslimien lapsi  on muslimi 
 ja  niin edelleen. 
Hän osallistuu  vanhempiensa valitseman uskonnon opetukseen ilman  mitään vapauksia.
  Mitähän siitä  sanottaisiin,  jos esimerkiksi kokoomukselaisten vanhempien  lapsi ilmoitettaisiin jäseneksi kokoomusnuoriin?  Sitä ei perusteltaisi mielipiteen tai omantunnon vapaudella." 
Mies       "Minäkin tein suvivirsigallupin.
  Keskustorilla päivysti kaksi Jehovan todistajaa.  Kysyin heidän mielipidettään ja nuoremman kannanotto  oli  selvä:"Jos pieni  vähemmistö yrittää  pakottaa enemmistön omiin tapoihinsa,  eivätkö  he silloin ole suvaitsemattomia?"
  Jehovan todistajille  riittää oikeus olla osallistumatta vakaumuksenvastaiseen toimintaan.
  Vapaa-ajattelijoille minulla  on vakava  kysymys.  Eikö  yhtään  askarruta,  kun tiukassa maineessa olevat  uskovaisetkin ovat  vapaamielisempiä kuin te?"
 Mies.         Koulun uskonnonvapauden muutoksiin ei ole perusteita. Ilmeisesti koulujen kevätjuhlien lähestyminen on aktivoitunut apulaisoikeuskanslerin pohtimaan uskonnonvapautta koulussa.  Suvivirren ja aamunavausten asemaa olisi  Opetushallituksessa arvioitava uudelleen.
  Aloite on yllättävä,  sillä hiljakkoin uudistetut ohjeet uskonnollisten  tilaisuuksien järjestämisestä tyydyttivät  laajaa  enemmistöä.
 Yhden kategorian kieltäminen edellyttäisi tätä ja sen määrittelyä,  mikä  on uskonnollinen tai  kristillinen.  Nimi  Jeesus,  Jumala,  Raamattu- Koraani- sitaatti - vai  mitä?  Entä  Suvivirsi? Eikö  sen kieltäminen johtaisi kaiken hengellisen musiikin poistamiseen koulusta myös musiikkitunneilta?  Tämäkö olisi  uskonnonvapautta?
  Kysymys on selvästi Vapaa-ajattelijoiden liiton kaltaisten "uskontoallergisten"  piirien toiveista.  Heidän uskonnonvapautuksensa on sitä,
  että  500:lta  kevätjuhlaan osallistuvalta kielletään se, mikä "loukkaa"  ehkä paria läsnäolijaa.  Eikö tämä  ole vähemmistöterroria?
 Eikö  nykyään pyritä korostamaan avointa erilaisuuden kohtaamista  ja hyväksymistä?
  Uskonnonopetusta halutaan kaikille yhteiseksi toiminnaksi,  jossa taustaltaan erilaiset  oppilaat kohtaavat  ja pohtivat yhdessä  elämälle tärkeitäm peruskysymyksiä.
  Tämä ihanne voisi toteutua jo  nyt  aamunavauksissa.  Persoonalliset puheenvuorot  kristilliset ja  maalliset,  voisivat antaa  kipinää  omille  pohdinnoille.  Kuka tätä  pelkää?
 Mies.          Kokoomuksen  kansanedustaja  kirjoituksessaan toteaa, että koko kokoomuksen eduskuntaryhmä kummeksuu apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen kantaa,  joka poikkeaa sekä oikeusasiamiehen että perustuslakivaliokunnan  aiemmista
 kannanotoista.
  Suomessa perustuslain tulkinta  kuuluu viime kädessä perustuslakivaliokunnalle
.  Katson ettei suvivirren esittäminen koulujen kevätjuhlissa loukkaa uskonnonvapautta vaan on osa suomalaista kulttuuriperintöä.  Kulttuuriperinnön siirtäminen nuoremmille sukupolville on koululaitoksen tärkeä sivistyksellinen tehtävä.
Nainen kansanedustaja (ko) 

♥♥♥♥ 
  Koulussamme on syytä välttää kaikkea  aatteellista lauleloa.  Esimerkiksi  pitää  luopua  Maamme- laulusta.  Sehän on vahvasti  isänmaallinen.  Ja maakuntalaulut.  Ne ovat täysin vastoin alueellista  tasa-arvoa.  Varmaan on siis  tyydyttävä laulelemaan korkeintaan ilmoista ja säistä.  Niistäkin voi kyllä tulla eripuraa." Mies.

Suvivirren sanomasta löytyy itselle voimakas luontokokemus.  Se on tunne heräävästä luonnosta,  valosta, kauneudesta, uusiutumisesta talven jälkeen.
  Jos Suvivirren kieltämiseen mennään,  se on vahinko.  Onko  niin väliä  mistä  syystä kukin meistä  tuntee  kiitollisuutta siitä,  että joka kevät sama riemullinen luontokokemus toistuu?"
 Nainen.

  "Voisiko joku säveltäjä
 tehdä sävellyksen,  sanat voisi ottaa 
vaikka perustuslaista.  Sitä  veisua voisi 
sitten laulaa  suvivirren sijaan.
  Näin voisimme  säästää yhteiskunnan varoja ja aikaa,

  kun itsensä  syrjityksi kokevien ei  tarvitse valittaa oikeusasiamiehelle tai  oikeuskanslerille."
 Nainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti