tiistai 7. heinäkuuta 2009

VIISI NEUVOA MUISTELMIEN KIRJOITTAJILLE

1. KIRJOITA MUISTELMIASI, ÄLÄ OMAELÄMÄKERTAA. Omaelämäkerta on tarina koko elämästä, muistelma sen sijaan yksi tarina elämän varrelta. Omaelämäkerta kirjoitetaan yleensä vain kerran, mutta muistelmia voi laatia useita. On helpompaa alkaa kirjoittaa, jos lähtee liikkeelle tästä ajatuksesta...
2. TEE KAAVIO ELÄMÄSTÄSI. Joku saattaa haluta kertoa vain yhdestä kokemuksesta. Toisen voi olla vaikeaa löytää muistoistaan tiettyä asiaa, josta kertoa. Tristine Rainer suosittaa oppaassaan Your Life as Story eli "Elämäsi tarinana"kaikkia aloittelevia kirjoittajia laatimaan kaavakuvan elämästään. Sen avulla kokemuksiinsa löytää helpommin
näkökul man. Asetu muistele maan elämääsi vaikkapa ystävän tai puolison kanssa ja merkitse aikajanalle elämäsi kuusi tärkeintä hetkeä. Kun paneudut asiaan vilpittömästi ja ajatuksella, saatat huomata jonkin keskeisen tapahtuman nousevan esiin erityisen kiinnostavana ja merkittävänä. Älä silti hätäänny, vaikka sellaista ei muistuisikaan mieleen. Elämänkaartaan voi havainnollistaa monella tavalla. Voit miettiä hetkiä, jolloin olet tehnyt jonkin ratkaisevan päätöksen, voit muistella ihmisiä, ristiriitoja, uskomuksia, opetuksia tai jopa virheitä, joilla on ollut suuri merkitys omalle elämälle. Kokeile, kunnes huomaat mikä muisto haluaa tulla kerrotuksi ja mikä kokemus on muokannut elämääsi.

3. ÄLÄ ALOITA ALUSTA. Älä kerro tarinaasi aikajärjestyksessä. Se on liian ennalta- arvattavaa. Miten lempikirjasi alkavat? Yleensä tarinaa ei kerrota juurta jaksaen alusta loppuun, vaan lukija tempaistaan heti alkusivuilla
toimintaan tai hänen uteliaisuutensa herätetään. Hyvä aloitus houkuttaa jatkamaan lukemista. Se tarjoaa juuri sen verran tapahtumia, että lukija innostuu lukemaan lisää, mutta ei paljasta lopputulosta ennen aikojaan. Vasta myöhemmin kertomus siirtyy aikajärjestyksessä oikeaan alkuun ja täydentää taustatietoja.

4. KÄYTÄ KAIKKIA AISTEJASI. Parhaat kirjoittajat luovat eloisia, uusia maailmoja, joihin lukija voi mielessään sukeltaa. Silti useimmat muistelmakirjoittajat tuottavat alkuun vain yksiulotteisia luonnoksia. Jotta saat lukijat tempaistua maailmaasi, sinun pitää kirjoittaa vivahteikkaasti. Se onnistuu, kun keskityt yksityiskohtiin ja käytät kaikkia aisteja menneen hetken kuvittelemiseen. Voit harjoitella sitä: kun seuravan kerran odottelet palvelua ravintolassa tai lääkärin vastaanotolla tai etenet hitaasti ruuhkaliikenteessä, huomioi tietoisesti, mitä ympärillä tapahtuu. . Keskity ääniin, hajuihin tai vaikkapa esineiden materiaaleihin. Niin kirjailijat toimivat- sekä eläessään elämäänsä että kirjoittaessaan.

5. KEHITÄ KIRJOITUSTAITOASI. Kirjoittaminen vaatii muiden taitojen tavoin harjoittelua. Päätä, että harjoittelet päivittäin vaikkapa 200, 500 tai jopa 1000 sanaa. Järjestä aikaa kirjoittaa säännöllisesti, esimerkiksi varhain joka aamu, ja pidä kiinni kirjoitusajastasi. Tekstin ei tarvitse olla täydellistä. Keskity vain kertomaan tarinasi (voithan myöhemmin parannella sitä). Tärkeintä on rentoutua. Kaikista kirjallisuuden lajeista juuri muistelmia on helpointa kirjoittaa hyvin. Perusteellinen taustatutkimus on jo tehty ja jokainen tarinan henkilö on sinulle tuttu. Nyt sinun tarvitsee vain kertoa tarinasi.
Valitut Palat heinäkuu 2009

2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoista.Olispa kiva osata joskus kirjoittaa muistelmia tai elämän kertaa.Sä saisit kirjoitettua kiintoisan elämän kerrankin,jos haluaisit.Siinä on niin paljon tapahtunut.

    VastaaPoista
  2. Kata kiitos! Olisi paneuduttava huolellisesti,jos aikois kirjoittaa omasta elämästä.Mukavasti neuvottu,tässä artikkelissa.Kiitos kommentistasi.

    VastaaPoista