Haifa
Huhtikuussa vihittiin
Haifassa käyttöön uusi koti
...
holokaus tista
...
♥
selvinneille vanhuksille.
Avajaisissa olivat läsnä Saksan Israelin-suurlähettiläs tri Harald Kindermann, Kadima- puolueen puheenjohtaja Tsipi Livni, työväenpuolueen kansanedustaja Eitan Kabel ja Haifan pormestari Jona Jahav. Israelin päärabbi Jona Metsger kiinnitti mezuzan etuoven pieleen.
Suurlähettiläs Kindermann totesi puheessaan , että Saksa toimii holokaustin kokeneiden hyväksi, jotta he voisivat elää elämänsä syksyn arvokkaasti - -arvokkuudella, jonka natsit yrittivät tuhota. "Toivomme, että heidän viimeiset vuotensa ovat paremmat kuin aiemmat vuodet. Voimme aloittaa uuden luvun, mutta maallamme on raskas vastuu.
Juhla sai laajaa huomiota tiedotusvälineissä. Jokainen merkittävä sanomalehti ja televisiokanava Israelissa kertoi asiasta, samoin Saksan päätelevisiokanavat ja -lehdet. Monia kiinnosti se, että saksalaiset ammattimiehet olivat käyttäneet lomansa talon remontoimiseen vapaaehtoistyönä. He kokivat saaneensa mahdollisuuden auttaa, parantamaan haavoja, joita heidän maansa oli aiheuttanut.
ICEJ:ssä projektin liikkeellepaneva voima on ollut ICEJ:n kansainvälinen johtaja Jurgen Buhler. Tiedotusvälineitä kiinnostikin hänen henkilökohtainen tarinansa.
Hänen isänsä Albert Buhler oli toisen maailmansodan aikana valittu Saksan armeijan SS-joukkoihin, mutta hän pakeni toiseen värväystoimistoon, koska ei tahtonut mukaan sellaiseen. Hänet pakotettiin itärintamalle, jossa hän joutui neuvostoarmeijan vangiksi. Hän oli neljä ja puoli vuotta pakkotyössä ja oli juutalaisten antaman avun ansiosta yksi harvoista vankileiriltä selvinneistä. Juutalainen lääkäri oli jostain syystä antanut erityishoitoa ja erityisruoka-annoksia ja juutalainen maanviljeliä antoi hänen ottaa ruokaa pelloiltaan, kun vartioiden silmä vältti.
"Isäni kertoi meille tästä usein ja sanoi, että meidän pitäisi aina muistaa tämä ja olla kiitollisia juutalaisille", Buhler muisteli. "Aikana, jolloin juutalaisilla oli täysi syy vihata saksalaissotilaita, he päättivät auttaa tätä miesparkaa ja pelastaa hänen henkensä tietämättä hänestä mitään. Ilman näitä kahta ihmistä en olisi tässä."
Haavat umpeutuvat. !Emme voi tuoda takaisin natsien uhreja, mutta voimme tuoda hieman lohtua ja helpotusta niille, jotka ovat vielä keskuudessamme, jotka kärsivät paljon silloin ja yhä vieläkin", Jurgen Buhler totesi juhlassa.
Sana Jerusalemista, Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön jäsenlehti touko-kesäkuu 2010.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti