Mielenterveyshäiriö on yhä vaikea puheenaihe. Siihen liittyy usein epätietoisuutta, hämmennystä ja häpeää. Tämä koskee sairastuneen lisäksi myös hänen läheisiään, jotka vain harvoin kokevat voivansa puhua tilanteesta edes ystävilleen tai sukulaisilleen. Mielenterveysongelmista ei kylillä huudella, koska ympäristön asenteet ovat monesti kielteisiä ja leimaavia. Kuitenkin viidesosa väestöstä sairastuu psyykkisesti, joten kyse ei ole marginaalisesta ryhmästä. --- ------Lähes puolet työkyvyttömyyseläkkeellä olevista 16- 64- vuotiaista henkilöistä oli eläkkeellä mielenterveys ongelmien vuoksi vuonna 2008.
- Tänä päivänä mielen sairauksien tiedetään johtuvan monen eri tekijän yhteisvaikutuksesta. Esimerkiksi koulutustasolla tai älykkyydellä ei ole sen kanssa tekemistä.
- Jokaisella sairastuneella on ympärillään läheinen tai läheisiä, joiden elämään sairaus vaikuttaa.
- Omaisen riski sairastua masennukseen kuormittavan elämäntilanteen vuoksi on lähes kaksi kertaa muuta väestöä suurempi.
- Ennenaikaiselle eläkkeelle siirtymisen syitä on monia. Hoito ei ole riittävän tiivistä ja tehokasta.
- Liian usein lääkärin vastaanotolta poistutaan lääkeresepti ja sairauslomatodistus kädessä ilman jatkuvaa hoitosuunnitelmaa.
- Mielenterveyskuntoutujalle avohoito voi tarkoittaa käyntiä kerran kuukaudessa psykiatrisen sairaanhoitajan luona ja lääkärin tapaamista vain satunnaisesti.
...jatkuu
Luin tätä hyvin kiinnostuneena.Se on aivan totta,että jos läheinen ihminen on masentunut niin helposti siinä lähellä olevakin masentuu ja väsyy.Apua pitäisi antaa enemmän kaikille,jotka ovat tälläisissä tilanteissa.
VastaaPoistaSanon tällä kertaa hyvää yötä tässä rakas!Siellä teidän jokaisen kanssa meillä oli mukava olla.Teit minulle hyvän mielen.Kaipaan sinua.Kiitos!Todella kauniita kuvia täällä ja kirjoituksia.Tulen pian uudelleen.
Kiitos rakas Kata,on ihana lukea läheisen ihmisen,josta tykkää,kommenttia. Kiinnostava artikkeli omaistenkin näkökulmasta.
VastaaPoistaMeillä oli tosi mukavaa yhdessä.Minäkin kaipaan sinua rakas.